Constituirea domeniului public

Trimis la data: 2009-05-01
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Natalia Munteanu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dreptul de proprietate publica inceteaza daca bunul a pierit sau a fost trecut in domeniul privat. Trecerea din domeniul public in domeniul privat, se face, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, respectiv a consiliului judetean, respectiv a consiliului municipal Bucuresti, sau a consiliului local, daca prin Constitutie sau prin lege nu se dispune altfel. Hotararea de trecere a bunului in domeniul privat poate fi atacata cu respectarea dispozitiilor legale cuprinse in Legea nr. 29/1990 la instanta de contencios administrativ competenta, in a carei raza teritoriala se afla bunul
De asemenea autoritatea contractanta are dreptul de a organiza un concurs de solutii (de a achizitiona un plan sau un proiect), concurs care poate fi parte a unei proceduri care conduce la atribuirea unui contract de achizitie publica sau procedura independenta.
Autoritatea contractanta are dreptul de a acorda preferinta interna, respectiv de a limita participarea la procedura pentru incheierea contractului de achizitii publice, persoanelor juridice inclusiv filiale ale unor persoane juridice straine care au personalitate juridica si sunt inregistrate in Romania.

Autoritatea contractanta are obligatia de a face cunoscut in mod public achizitia de lucrari publice, scop in care trebuie sa transmita spre publicare in Monitorul Oficial partea a VI - achizitii publice, un anunt privind toate contractele de achizitii publice previzionate a fi atribuite, separat pentru produse, lucrari si servicii, in decursul urmatoarelor 12 luni de la publicarea acestui anunt si a caror valoare, estimata fara TVA, este egala sau mai mare decat echivalentul in lei a 125.000 euro.Actul normativ prevede cazurile in care autoritatea contractanta are obligatia de a transmite spre publicare anuntul de intentie dar si exceptiile de la acesta.

Totodata in Monitorul Oficial se publica si anuntul de participare la procedura de achizitia publica cat si anuntul de atribuire a contractului de achizitie publica. Toate documentele care se intocmesc in cadrul unei achizitii publice vor fi incluse intr-un dosar care se va pastra de catre autoritatea contractanta atata timp cat contractul de achizitii publice produce efecte juridice si in orice caz nu mai putin de 5 ani de la data finalizarii contractului respectiv.

Actele sau deciziile nelegale pot fi atacate pe cale administrativa si in justitie. Autoritatea contractanta solutioneaza contestatia, iar impotriva modului de solutionare persoana indrituita (are un interes legitim, sufera, risca sa sufere sau a suferit un prejudiciu) poate actiona in justitie la sectia de contencios administrativ a Tribunalului in a carui arie teritoriala se afla sediul autoritatii contractante. Hotararea Tribunalului poate fi atacata cu recurs la sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel.

Constituirea proprietatii publice prin expropriere pentru cauze de utilitate publica. Este un procedeu special de achizitie fortata a bunurilor imobile, nascut sub imperiul Revolutiei franceze. Revolutia franceza a proclamat dreptul de proprietate ca un drept natural si intangibil, opunandu-l suveranitatii statului si a impus principiul ca nimeni nu poate sa fie expropriat decat numai pentru o cauza de utilitate publica si numai dupa o justa si prealabila despagubire.
Prin Legea nr. 33 din 27 mai 1994 s-a prevazut [4] ca exproprierea de imobile, in tot sau in parte, se poate face numai pentru cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si prealabila despagubire, prin hotarare judecatoreasca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.