Constituirea institutiilor de credit

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: alexandrud Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Izvorul principal in aceasta materie il reprezinta O.U.G. nr. 99 din 6 decembrie 2006, privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. Aceasta ordonanta are ca scop transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei nr. 48/2006/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 14 iunie 2006 privind accesul la activitate si desfasurarea activitatii de catre institutiile de credit si a Directivei nr. 49/2006CE privind adecvarea capitalului firmelor de investitii si institutiilor de credit.

Conform art. 1 din ordonanta de urgenta, aceasta reglementeaza conditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si a societatilor de servicii de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare.

Ordonanta se aplica institutiilor de credit, persoane juridice romane, inclusiv sucursalelor din strainatate ale acestora si institutiilor de credit din alte state membre, respectiv din state terte, in ceea ce priveste activitatea acestora desfasurata in Romania.

Institutiile de credit, persoane juridice romane, se pot constitui si functiona, cu respectarea dispozitiilor generale aplicabile institutiilor de credit si a cerintelor specifice prevazute in Partea a II-a a ordonantei sus amintite, in una din urmatoarele categorii:
- banci;
- organizatii cooperatiste de credit;
- banci de economisire si creditare in domeniul locativ;
- banci de credit ipotecar;
- institutii emitente de moneda electronica.

Conditiile care trebuie indeplinite de viitoarea institutie de credit, pentru a se putea dovedi adecvarea mijloacelor disponibile la activitatea propusa, privesc, forma juridica, obiectul de activitate, mijloacele tehnice si financiare, conducatorii, actionarii, indeplinirea acestor conditii fiind verificata de catre B.N.R. pe baza documentatiei depuse de solicitant.

Pentru a putea desfasura activitati bancare in Romania, fiecare institutie de credit trebuie sa detina o autorizatie care se obtine potrivit legii.Banca Nationala a Romaniei stabileste prin reglementari si notifica Comisiei Europene conditiile in care poate acorda autorizatie si documentatia care trebuie sa insoteasca cererea pentru obtinerea autorizatiei.

Banca Nationala a Romaniei nu poate acorda autorizatie unei institutii de credit, daca aceasta nu dispune de fonduri proprii distincte sau de un nivel al capitalului initial cel putin egal cu nivelul minim stabilit prin reglementari, care nu poate fi mai mic decat echivalentul in lei a 5 milioane de euro.

Art. 12 din O.U.G. 99/2006 prevede ca la constituirea unei institutii de credit, persoana juridica romana, capitalul initial este reprezentat de capitalul social, cu exceptia cazurilor in care institutia de credit care se constituie este rezultata dintr-un proces de reorganizare prin fuziune sau divizare. Capitalul social al unei institutii de credit, persoana juridica romana, trebuie varsat integral si in numerar la momentul subscrierii, inclusiv in cazul majorarii acestuia, aporturile in natura nefiind permise.

Actiunile sau partile sociale ale unei institutii de credit, persoana juridica romana, pot fi numai nominative. In actele lor constitutive, institutiile de credit, persoane juridice romane, nu vor putea stabili exceptii de la principiul potrivit caruia o actiune da dreptul la un singur vot.La constituire, aporturile la capitalul social trebuie sa fie varsate intr-un cont deschis la o institutie de credit. Acest cont este blocat pana la inmatricularea institutiei de credit, persoana juridica romana, in registrul comertului.

Pentru a obtine autorizatia, sediul social si, dupa caz, cel real, al institutiei de credit, persoana juridica romana, trebuie sa fie situate pe teritoriul Romaniei. Sediul real reprezinta locatia in care se situeaza centrul de conducere si de gestiune a activitatii statutare, in cazul in care acesta nu este situat la sediul social. Spatiul destinat sa constituie sediul social al unei institutii de credit nu poate fi amplasat la subsolurile cladirilor sau la etajele ansamblurilor de locuinte si trebuie sa corespunda, ca suprafata, conditii de securitate si dotari, activitatilor propuse.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.