Constituirea partidelor politice

Trimis la data: 2016-05-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.91 / 10
Downloads: 0
Autor: mihaelas2015
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este un fisier doc de 9 pagini.

In societatea moderna partidele politice s-au impus ca realitati incontestabile. Procesul aparitiei lor trebuie privit in stransa corelatie cu aparitia si dezvoltarea parlamentarismului, deci cu ideea de reprezentare in viata publica. In ansamblul institutiilor unei societati cele mai apropiate pot fi considerate statul si partidele politice care, desigur, nu trebuiesc confundate.
"Statul exprima colectivitatea in timp ce partidele exprima ideologiile si interesele grupurilor sociale care coexista in cadrul natiunii." (dupa Dimitri Georges Lavroff, "Les partis politiques en Afrique Noire" - Presse Universitaires de France, Paris, 1970, pag.101).

Evolutia partidelor politice de la aparitia lor si pana in prezent poate fi considerata spectaculoasa. Avand ca punct de plecare considerarea partidelor ca reprezentand grupuri, clase, ideologii, ea a ajuns uneori pana la aprecierea ca partidele intruchipeaza statul, natiunea.

La inceput simpla denumire a unei tendinte, vocabula "partid" exprima repede o noua realitate, un grup social foarte particular pe care dreptul constitutional il ignora dar care este mediatorul necesar intre poporul elector si guvernantii alesi.

Astazi, partidele politice au patruns in constitutie. O constitutie noua ce se adopta si care nu ar cuprinde reglementari privind partidele politice ar putea fi lesne pusa sub semnul intrebarii. In explicarea partidelor politice se impune mai intai clasificarea si rolul in cadrul asociatiilor. Dar, asociatii se pot infiinta nu numai in exercitiul acestei libertati. Putem constata cel putin doua mari categorii de asociatii:

a) cele create in baza dreptului de asociere, ca drept fundamental cetatenesc;
b) cele create pe temeiuri contractuale (societati, fundatii, regii, asociatii economice) sau in exercitarea libertatii comertului (art. 134 alin. 2 lit. "a" din Constitutie).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.