Constituirea statului medieval Moldova

Trimis la data: 2010-11-13
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.32 / 10
Downloads: 435
Autor: Lidia Ionescu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Formatiuni prestatale de tipul uniunilor de obsti, cnezatelor si voievodatelor sunt atestate de izvoarele externe (Cronica lui Nestor sau Oguzname), si sunt confirmate de toponimie: "tari" (a Brodnicilor, a Berladnicilor, a Bolohovenilor); "campuri" (Campul lui Dragos); "codri" (Orheiului, Lapusnei, Hertei); "cobale" (in Dorohoi, Neamt, Bacau); ocoale (Campulung, Vrancea). Izvoarele externe folosesc si toponime precum Patzinakia (doc. bizantine), Cumania sau Tartaria (acte papale - 1227, 1234)pentru a indica prezenta migratorilor.
."Descalecatul" lui Dragos - ar fi avut loc cu prilejul expeditiilor regelui maghiar Ludovic I contra tatarilor, din anii 1345-1354. Voievodul maramuresean Dragos, vasal credincios regelui Ungariei, ar fi intemeiat cu acest prilej o marca de aparare pe valea Moldovei, cu centrul la Baia, nucleul viitorului stat, marca condusa ulterior de urmasii sai, Sas si Balc.

d.Descalecatul lui Bogdan - ar fi avut loc pe la 1359, cand voievodul maramuresean, rasculat impotriva autoritatii regelui Ungariei, Ludovic I de Anjou ar fi trecut la Est de Carpati cu cetele sale, participand la o rascoala contra urmasilor lui Dragos (Balc). Confruntarile cu ostile maghiare s-ar fi incheiat pe la 1365, cand statul de la Est de Carpati inlatura suzeranitatea maghiara. Evenimentele sunt relatate in cronica lui Ioan de Tarnave si confirmate de un act de proprietate emis de Ludovic I in folosul lui Balc.

e. Consolidarea statului si formarea institutiilor are loc in timpul urmasilor lui Bogdan: Latcu (1365-1375), Petru I Musat (1375-1391), Roman I Musat (1391-1394). In timpul lui Latcu se initiaza o politica de catolicizare si se infiinteaza episcopia catolica de la Siret, in 1370. Petru Musat readuce tara la ortodoxie si intemeiaza o mitropolie ortodoxa la Suceava (recunoscuta de Patriarhie abia in 1401).

Muta capitala de la Baia la Suceava. Bate primele monede de argint (grosi). Initiaza relatii suzerano-vasalice cu regele Poloniei, Vladislav Jagello (1387), mediind ulterior relatii asemanatoare pentru Mircea cel Batran (1390). Roman I desavarseste unificarea Moldovei, eliberand teritoriul de la Sud de sub stapanirea tatarilor. Dupa 1393, el se va intitula "mare si singur stapanitor, domn al Tarii Moldovei, de la munte pana la Mare".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.