Constituirea statului national unitar roman

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Recunoasterea dreptului popoarelor la autodeterminare (afirmat de presedintele american W. Wilson in declaratia Cele 14 puncte, la inceputul anului 1918), prabusirea Imperiului Rus in urma revolutiilor din 1917 si victoria Antantei au favorizat realizarea in 1918 a statului national unitar roman.

Romania a participat la Primul Razboi Mondial cu scopul desavarsirii unitatii sale nationale, proces indeplinit in anul 1918 prin vointa romanilor din provinciile aflate pana atunci sub stapanire straina.
Unirea Basarabiei cu Romania.

In 1917 s-au intemeiat, la Chisinau, Partidul National Moldovenesc, Sfatul Tarii ca adunare reprezentativa in acest teritoriu, condus de Ion Inculet, si Consiliul Directorilor, ca organ executiv. In decembrie 1917, Sfatul Tarii a proclamat autonomia Republicii Democratice Moldovenesti, declarata independenta fata de Rusia la 24 ianuarie/6 februarie 1918. Presedinte al Republicii a fost ales Ion Inculet.

La 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Tarii a votat la Chisinau unirea Basarabiei cu Romania, Actul Unirii fiind promulgat de regele Ferdinand I in aprilie 1918.Unirea Bucovinei cu Romania.Bucovina s-a desprins de Imperiul Austro-Ungar in conditiile destramarii acestuia in toamna anului 1918.Totodata, ea s-a confruntat cu pretentii de anexare din partea Ucrainei, situatie ce a necesitat interventia armatei romane in provincie, la solicitarea autoritatilor de la Cernauti.

In octombrie 1918 s-au format, la Cernauti, Adunarea Constituanta si Consiliul National Roman, in frunte cu Iancu Flondor.La 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei (alcatuit atat din romani, cat si din reprezentantii altor nationalitati din provincie) a proclamat unirea neconditionata si pentru vecie a Bucovinei cu Regatul Romaniei. Regele Ferdinand I a promulgat Actul Unirii Bucovinei in decembrie .
Unirea Transilvaniei cu Romania.
ia� La 29 septembrie/12 octombrie 1918, Partidul National Roman din Transilvania, care si-a reluat activitatea in 1918, a adoptat Declaratia de la Oradea, prin care se proclama dreptul romanilor la autodeterminare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.