Constitutia de la 1948 si efectele sale

Trimis la data: 2009-01-30 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 663
Autor: Dobrica Luciana Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Spre deosebire de dictaturile de dreapta, care combat in mod deschis si direct regimul constitutional si deci nu au constitutii, dictaturile de stanga se pretind regimuri democratice, chiar cele mai democratice posibile, si deci au si Constitutii. Analiza acestor Constitutii si a modului in care ele sunt adoptate si aplicate va dezvalui in ce masura acestea sunt adevarate constitutii sau pot fi considerate cel mult legi organice statale.

In perioada dictaturii comuniste de 42 de ani, dupa mai mult de trei luni de vid constitutional (30 decembrie-13 aprilie1948), s-au succedat fara intrerupere trei constitutii : Constitutia din 13 aprilie 1948,Constitutia din 27 septembrie 1952 si Constitutia din 21 august 1965.Procesul restrangerii si lichidarii treptate a regimului parlamentar -constitutional in Romania, inceput prin desfiintarea partidelor istorice,abolirea monarhiei si proclamarea republicii populare ( devenita ,ulterior, ,,socialista,,) se intensifica o data cu adoptarea Constitutiei din 13 aprilie 1948 [1].

Adunarea Deputatilor fiind in vacanta (20 decembrie 1947-20 ianuarie 1948), la 8 ianuarie 1948, noul Prezidiu Provizoriu al Republicii Populare Romane,prin Decretul nr.3 din 8 ianuarie 1948 , isi determina propriile sale atributii( art.1) , stabileste noua stema(art.7) si culorile (art.8) Republicii Populare Romane [2].Decretul este promulgat de Petru Groza, presedintele Consiliului de Ministrii.

Desi prin asa zisa abrogare a Constitutiei din 1866, cu revizuirile ei din 29 martie 1923, Adunarea Deputatilor era dizolvata de plin drept, deoarece in baza acestei Constitutii fusese aleasa si tot in baza ei functionase, totusi aceasta dupa terminarea vacantei,isi reia activitatea, votand si adoptand legi,ca si cum Constitutia ar mai fi fost in vigoare.Prin Legea nr.9 din 22 ianuarie 1948 [3], imediat dupa vacanta, se modifica Legea nr.560 din 15 iulie 1946 privitoare la alegerile pentru Adunarea Deputatilor, coborandu-se limita de varsta pentru alegatori, de la 21 de ani la 20 de ani (art.1) si prevazandu-se eligibilitatea functionarilor publici si a militarilor activi (art.4 alin.1).

La 24 februarie 1948 se voteaza Legea pentru dizolvarea Adunarii Deputatilor, reglementarea convocarii Marii Adunari Nationale (i se schimba deci numele Adunarii Deputatilor anticipat,printr-o lege organica) si trecerea puterii legislative asupra guvernuluisi se fixeaza data alegerilor.Se incalca, de asemenea, nu numai prin cipiul separatiei puterilor in stat, trecand puterea legislativa asupra guvernului, ci si principiul general de drept public potrivit caruia o putere incredintata de popor nu poate fi transferata.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.