Constitutia in Europa

Trimis la data: 2004-11-17 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 1972
Autor: Lungeanu Cezar Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In afara de Legea fundamentala, UE a capatat si o deviza, care va fi al treilea simbol european, alaturi de steagul cu stele si de imn
Oficialitati din cele 25 de tari ale Uniunii Europene au la Roma la ceremonia semnarii Constitutiei europene, primul pas pe drumul crearii unei Uniuni Europene “mai eficiente, mai sigure, mai puternice economic si mai juste”, dupa cum au apreciat inaltii demnitari participanti la evenimentul solemn.

Festivitatea semnarii - care a debutat cu intonarea imnului european - “Oda bucuriei” din Simfonia a IX-a lui Ludwig van Beethoven - a avut loc la Capitoliul roman (Campodoglio), in aceeasi incapere in care, pe 25 martie 1957, s-a semnat actul fondator al UE.

“ Reusita Uniuni este reusita tuturor europenilor. In numeroase locuri din lume este privit cu admiratie ceea ce noi realizam impreuna”, a declarat Jan Peter Balkende, premierul Olandei, care asigura presedintia rotativa a Uniunii. La rindul sau, presedintele tarii gazda, Carlo Azeglio Ciampi, a salutat semnarea documentului, aratind ca “acesta este actul de nastere al unei uniuni politice, nu numai economice si sociale; este un eveniment unic in instoria continentului nostru, un moment de cotitura in istoria umanitatii”.

Liderii a trei dintre tarile candidate - Bulgaria, Romania si Turcia - au fost invitati la ceremonia de la Roma pentru a semna Actul Final al Conferintei Interguvernamentale - un document politic ce cuprinde rezultatul negocierilor din cadrul Conventiei privind viitorul Europei, rezultat agreat de Consiliul European de la Salonic, din 17-18 iunie 2004.

Uniti in diversitate
Pentru prima oara in istoria sa, Uniunea Europeana are si o deviza, “Uniti in diversitate”, inscrisa oficial in Constitutia europeana. Deviza devine astfel cel de-al treilea simbol al organizatiei, alaturi de steag si imn. Ea s-a nascut in urma unei initiative lansate cu cinci ani in urma de cotidianul francez “Vest-France”, la care au participat 80.000 de elevi din cele 15 state cite numara Uniunea la acea data. Dintre cele 2500 de propuneri primite, la preselectie au ramas in concurs 142, iar pe 4 mai 2000, la Bruxelles, un juriu alcatuit din 15 personalitati europene, a ales in final “Uniti in diversitate”.

Cum va functiona UE
Noua Constitutie europeana contine mai multe inovatii, ce vor schimba modul de functionare a Uniunii.
- Sfirsitul presedintiei prin rotatie - Consiliul european va alege, prin majoritate calificata, un presedinte pentru doi ani si jumatate, inlocuind sistemul actual de rotatie semestriala. Presedintele va asigura reprezentarea UE pe scena internationala, fara a incalca prerogativele ministrului afacerilor externe al Uniunii, sau ale Comisiei Europene.

- Ministerul de Externe al UE - Politica externa si de securitate comuna va fi condusa de un ministru european al afacerilor externe.
- Comisia Europeana, restrinsa - Incepind din 2014, Comisia Europeana va avea un numar de comisari egal cu doua treimi din numarul statelor membre, doar daca acestea nu vor decide in unanimitate sa pastreze vechiul sistem (un comisar pentru fiecare tara), care ramine in vigoare pina la acea data.

- Un parlament european cu puteri sporite - Parlamentul European va cistiga putere de codecizie legislativa in mai multe domenii, inclusiv cele mai sensibile, precum justitia si afacerile interne.

- Majoritatea calificata cistiga teren - In cadrul unei Uniuni cu 25 de membri, unanimitatea risca sa fie extrem de dificil de atins, astfel incit noua Constitutie sporeste numarul domeniilor in care deciziile vor fi luate prin majoritate calificata. In domenii precum politica externa comuna se mentine regula unanimitatii. Incepind din 2009, o decizie va fi adoptata de majoritatea calificata a Consiliului de Ministri daca va obtine sustinerea a 55% din statele membre, reprezentind 65% din populatia europeana.

-Constitutia Europei
Un titlu de genul celui de fata ar parea, pentru unii, straniu sau cel putin greu de inteles. Pentru ce Constitutia Europeana ar putea fi considerata o "fata morgana", cum ar putea ea deveni obiect de "adulatie" si in ce masura ar putea sa constituie un nou "decalog" al tarilor ce fac parte din continentul european?

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.