Constitutiile romanesti si importanta lor

Trimis la data: 2003-05-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.23 / 10
Downloads: 2214
Autor: Magda
Dimensiune: 10kb
Voturi: 101
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Constitutiile romanesti si importanta lor"
Constituţia în România a apărut mult mai târziu decât constituţiile din ţările europene din vest, cu toate că apariţia ei a fost determinată de aceleaşi cauze care au determinat constituţia din restul lumii.
"Constitutiile romanesti si importanta lor"
"Constitutiile romanesti si importanta lor"

Această întârziere se explică prin aceea că epoca modernă, dezvoltarea tehnică, economică, socială şi culturală a început în România mult mai târziu datorită dominaţiei Imperiului Otoman.

"Constitutiile romanesti si importanta lor"
În cadrul premizelor istorice ale primei Constituţii din România, o importanţă deosebită îl are în înfăptuirea în anul 1859 a Statului Naţional, prin unirea Munteniei şi Moldovei sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

"Constitutiile romanesti si importanta lor"
Pe data de 2 mai 1864, prin lovitura de stat, a desfiinţat Adunarea electivă şi a supus plebiscitului „ Statul dezvoltător al Convenţiei din 7/19 august 1858 ”, cunoscut în istorie ca „ statul lui Cuza ”,şi Legea electorală. Aceste două acte alcătuiesc prima Constituţie a României.
Pe data de 10/11 februarie 1866, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza este obligat să abdice, întâlnindu-se o locotenenţă domnească, ca apoi pe teritoriul României să fie adus un prinţ străin.

"Constitutiile romanesti si importanta lor"
În acelaşi an se adoptă Constituţia României după modelul constituţiei belgiene, considerată, atunci, a fi cea mai liberală constituţie.

"Constitutiile romanesti si importanta lor"
Constituţia română din 1866 cuprinde 133 de articole, prin care se reglementează cele mai importante relaţii sociale. Normele juridice cuprinse în constituţia sunt sistematizate în opt titluri şi anume :
Titlul I, despre teritoriul României.

Chiar în primul articol, Constituţia prevede că „Principatele Unita Române constituie un singur stat indivizibil, sub denumirea de România”; astfel se consacră caracterul unitar şi indivizibil al statului român.
Titlul II, despre drepturile românilor.

Constituţia proclamă drepturile fundamentale ale cetăţenilor, declarând că în stat nu există nici o deosebire de clasă şi că toţi sunt egali în faţa legilor.

Dar datorită faptului că drepturile electorale se acordă în raport cu averea, egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor este contrazisă.
Titlul III, despre puterile statului.

Constituţia proclamă că toate puterile emană de la naţiune. Puterea legiuitoare se exercită colectiv de către Domnitor şi Reprezentanţa naţională, formată din două camere şi anume : Senatul şi Adunarea deputaţilor.

Puterea executivă aparţinea Domnitorului, Constituţia stabilind regula monarhiei ereditare şi numai dintr-o familie domnitoare străină.
Titlul IV, despre finanţe.

O importanţă deosebită este acordată proprietăţii private care este declarată sacră şi inviolabilă (atr.19), stabilindu-se şi garanţia acestui drept, în sensul că „nici o lege nu poate înfiinţa pedeapsa confiscării averilor”(art.17).

Titlul V, despre puterea armatei.
Titlul VI, dispoziţiuni generale.
În art.128 se interzice suspendarea Constituţiei.

Titlul VII, despre revizuirea Constituţiei
Titlul VIII, dispoziţii tranzitorii şi suplimentare
Aceste dispoziţii stabileau un anumit program legislativ.

Constituţia română din 1866, deşi o constituţie cam rigidă, a suferit mai multe modificări; dintre cele mai importante , ar fi dispoziţiile privitoare la drepturile politice în 1879, cele privitoare domn, presă, sistemul electoral şi la pământurile rurale în 1884, dispoziţiile privitoare la garantarea dreptului de proprietate şi cele privitoare la dreptul de vot în 1917 şi cele mai importante în 1918, ca urmare a desăvârşirii statului naţional unitar român.

Constituţia de la 1866 a organizat statul român având la bază principiul separaţiei puterilor în stat, a consacrat proprietatea privată ca pe un drept sacru şi inviolabil, a preluat anumite drepturi şi libertăţi cetăţeneşti şi politice, aceste prevederi constituind un progres.
Totodată, Constituţia din 1866 a instituit principiul monarhiei străine ereditare.

Constituţia de la 1866 a rămas în vigoare peste o jumătate de secol, perioadă de timp în care societatea românească s-au produs o serie de transformări importante industriale, economice.

Astfel a sporit producţia industrială şi agrară, s-a desfiinţat sistemul monetar naţional, s-a desfiinţat sistemul breslelor (1873), s-a înfiinţat sistemul monetar naţional, s-a adoptat legea învoielilor agricole (1866). În 1921 s-a realizat reforma agrară, care a contribuit la dezvoltarea capitalistă în agricultură. Apare proletariatul modern legat de fabrică, apare mişcarea muncitorească socialistă, iar poziţia moşierimii se slăbeşte treptat.

În 1918 este înfăptuită reforma electorală, votul devenind egal, direct, secret şi obligatoriu. Proiectul Constituţiei din anul 1923 a fost elaborat de Partidul liberal şi a fost votată de Camera deputaţilor la 26 martie 1923 şi publicată la data de 29 martie, atunci intrând şi în vigoare.

Cu privire la adoptarea acestei constituţii s-au făcut aprecieri negative, în sensul că adoptarea ei ar fi nelegală, întrucât nu s-au respectat intru totul regulile de revizuire a Constituţiei stabilite în art. 128 al Constituţiei din 1866.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.