Constrangerea si raspunderea administrativa

Trimis la data: 2011-08-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.31 / 10
Downloads: 569
Autor: Dana dana
Dimensiune: 17kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Constringerea administrativa reprezinta ansamblul normelor ( acte juridice, operatiuni administrative, fapte materiale) efectuate de autoritatile administratiei publice, in baza legii, cu folosirea puterii de stat, impotriva vointei unor subiecte de drept daca este cazul, pentru a sanctiona incalcarea normelor de drept administrativ, a preveni savirsirea unor fapte antisociale si de a apara drepturile cetatenilor sau dupa caz pentru a asigura executarea actelor unor autoritati statale.Pentru doctrinarii din aceasta perioada dreptul de politie insemna dreptul de constrangere imediata directa prin forta autoritatilor administrative, investite cu acest drept, cu scopul de a preveni savirsirea unor acte care sa aduca atingere ordinii publice. sigurantei cetatenilor sau paza bunurilor si apararea proprietatii.
Raspunderea administrativa in special sub forma contravenetionala presupunea dreptul autoritatilor statale de a aplica sanctiuni in cazul iin care se incalca o norma de drept administrativ. Este evident ca raspunderea administrativa este numai o forma de realizare a constringerii administrative.

In perioada postbelica doctrina romineasca de drept administrativ este preocupata mai mult de stabilirea criteriilor de delimitare a raspunderii juridice si determinarea conditiilor si temeiurilor raspunderii administrative, ca forma specifica si mai putin de analiza constringerii administrative.In aceasta perioada raspunderea administrativa este identificata cu raspunderea contraventionala. Cu toate acestea au fost autori ca Ilie Iovanas si Negoita care au incercat sa elaboreze si teoria altor forme de raspundere administrativa cum ar fi: raspunderea administrativa pentru pagubele cauzate prin acte administrative, ca fiind distincta de raspunderea civila delictuala.

O conceptie mai dezvoltata o are profesorul Romulus Ionescu care in tratarea problemei constringerii administrative considera ca are doua forme:executarea silita sisanctiunile administrative. Apreciem ca nu toate abaterile administrative sunt sanctionate ci numai cele care reprezinta un grad mai inalt de pericol social.

In perioada contemporana autori precum Ioan Santai, Iorgovan, Negoita, au tratat corelatiile dintre constringerea juridica de alta natura, formele pe care le are raspunderea in dreptul administrativ si corelatia dintre constringere, raspundere si executare silita.

Aceasta clasificare are in vedere criteriul raspunderii judiciare care presupune aplicarea unei constringeri iar delimitarea dupa natura autoritatilor statale care aplicau aceste forme de constringere respectiv autoritatile administratiei publice si instantele judecatoresti.

Fenomenul raspunderii sociale apare ca un complex de relatii din cadrul raporturilor de natura conflictuala dintre un agent al actiunii sociale si subsistemele sociale, mai precis dintre agent si autoritatea acestor subsisteme. Fenomenul raspunderii se determina nemijlocit prin incalcarea unei norme sociale.Prin intermediul raspunderii se urmareste atat restabilirea ordinii normative cit si concretizarea unei reactii negative a autoritatilor sociale asupra autorului faptei respective prin aplicarea unei sanctiuni.

Raspunderea intervine direct si nemijlocit prin intermediul constringerii sociale dar nu se identifica cu aceasta. Raspunderea administrativa are ca finalitate atit reglarea sistemului social cit si condamnarea, dezaprobarea faptei prin aplicarea unei sanctiuni.
Constringerea urmeaza numai functia de autoreglare a sistemului social. Totodata raspunderea administrativa se manifesta si in afara cadrului constrangerii administrative.

Astfel prin art. 91 cod penal se concretizeaza o raspundere de natura administrativa si nu o constringere administrativa in sens de masura dispusa de organele de stat. Anumite masuri de constringere administrativa sub forma masurilor de politie administrativa intervin tocmai pentru a preveni savirsirea unor fapte antisociale ca masuri de siguranta, iar altele pentru protectia drepturilor omului ori pentru apararea valorilor societatii. Raspunderea administrativa apare ca un cadru subsidiar de manifestare a constringerii administrative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.