Constructia Uniunii Europene

Trimis la data: 2014-08-02
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_C
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
S-a bazat in primul rand pe colaborarea dintre Franta si Germania care au depus eforturi pentru convingerea participantilor la comunitatile europene in organizarea a doua conferinte interguvernamentale si anume:
1. O conferinta dedicata uniunii economice si monetare
2. O conferinta dedicata uniunii politice
S-a pus problema modificarii tratatelor institutive, modificare analizata de Consiliul Europei in anul 1991 (discutiile au inceput inca din 1974).
Adoptarea Tratatului de la Maastricht reprezinta cea mai mare reusita a Comunitatii Economice (dupa Tratatul de la Roma), dar si cea de-a doua revizuire fundamentala a Tratatelor Constitutive (desi unii autori folosesc termenul de "inlocuire").
Obiectivul pe termen lung al Tratatului de la Maastricht este realizarea unei Europe Politice (la egala distanta de o Europa Federala sau Confederala).

Tratatul nu acorda personalitate juridica Uniunii Europene, dar Uniunea Europeana reprezinta fundamentul Europei Politice.
Termenul de "Uniune Europeana " precum si inlocuirea expresiei "Comunitate Economica Europeana " cu cea de "Comunitate Europeana" reflecta etapele parcurse in constructia europeana. Astfel, Europa bancherilor, a comerciantilor, a pescarilor si agricultorilor nu mai ramane obiectivul principal chiar daca teoria aceasta nu a fost abandonata.

Dupa momentul Maastricht s-a invocat imaginea celor 3 piloni (sa ne imaginam uniunea sub forma unui templu).
1. In 1993 s-a realizat liberalizarea financiara, adica suprimarea aproape totala a controlului schimburilor si un inceput de convergenta (armonizare) a politicilor economice a statelor membre.
2. Incepand cu 1 ianuarie 1994 a intrat in functiune Institutul Monetar European (IME) cu sediul la Frankfurt, institut care a stat la baza infiintarii Bancii Centrale Europene (B.C.E.).

3. S-a constituit Sistemul European al Bancilor Centrale (S.E.B.C.), constituire urmata de infiintarea si introducerea monedei unice europene (fundamentata pe introducerea monedei ECU ).
La aceasta a treia etapa Marea Britanie si Danemarca nu participa, etapa incheindu-se sa 1 ianuarie 1999.
Observam ca atributiile financiare s-au repartizat intre cele doua sisteme bancare (B.C.E. si S.E.B.C. ) pe principiul subsidiaritatii. Mecanismul trebuie sa functioneze in deplina independenta fata de Autoritatile Nationale si cele Comunitare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.