Constructia subiectului intr-un basm cult

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.08 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prezinta constructia subiectului ("actiune", "conflict", "relatii temporale si spatiale") intr-un basm cult studiat "Harap-Alb" este o opera epica in proza, un basm cult original, publicat in "Convorbiri literare" in august 1877. Potrivit unei statistici din 1964, povestea a fost tradusa in nu mai putin de 26 de limbi. Actiunea are specific folcloric, cu motive si eroi desprinsi parca din galeria truditorilor humulesteni. "Povestea lui Harap-Alb" il defineste pe tanarul taran in formare. Evolutia sa este prezentata prin motivul calatoriei.
In timp ce proza populara fantastica se realizeaza preponderent prin naratiune, Creanga "topeste" povestirea in dialog, eliminand din balastul epic. Astfel, actiunea, succesiunea de evenimente dintr-un text, este dinamizata, desi urmareste un tipar traditional,.
In ceea ce priveste conflictul acesta este o tensiune, o contradictie, infruntare de idei, de personaje, de categorii sociale etc. intr-o opera epica sau dramatica. Poate fi interior sau exterior.

Conflictul din acest text este intre bine si rau, deci specific basmului, I. Creanga ii antreneaza ca reprezentanti pe fiul craiului (flacaul fara experienta) si pe Span (personajul negativ al comunitatii satesti, omul lipsit de scrupule).Basmul este structurat in sapte parti, rezultate prin repetarea de sase ori a formulei mediane "ca cuvantul din poveste/ inainte mult mai este". Subiectul este incadrat de formula initiala "Amu cica era odata" si de cea finala "Si a tinut veselia ani intregi...".

Expozitiunea este moment al subiectului literar care contine date privind spatiul, timpul, personajele unei creatii. Aici il introduce pe cititorul-ascultator in atmosfera de basm a personajelor si a timpului mitic: "Amu, cica era odata...". Dupa cum se observa din incipit, timpul naratorului se plaseaza in prezent: "Amu".Locul actiunii este de asemenea invaluit in mister - "intr-o tara". In acelasi context aflam ca acolo traia "un crai care avea trei feciori". Intr-o alta imparatie craiul avea un frate mai mare, a carui batranete era alinata de trei fiice.

Intriga, moment al subiectului care contine premisele conflictului, este reprezentata de rugamintea lui Verde imparat catre fratele sau de a-i trimite pe cel mai viteaz fiu ca sa ii urmeze la tron. Dorind sa il ajute, craiul accepta.Desfasurarea actiunii reprezinta derularea conflictului. Pentru ca isi iubeste copiii, craiul nu ii lasa sa porneasca la drum fara a le verifica acestora puterile. El ii pune la incercare imbracandu-se intr-o piele de urs si iesindu-le pe neasteptate in cale.

Dintre toti, doar mezinul reuseste sa faca fata probei si isi continua drumul. Se dovedeste insa imprudent, acceptandu-l pe Span ca sluga. Pe drum, acesta il ademeneste pe print intr-o fantana. Prins acolo ca intr-o capcana, tanarul este nevoit sa jure ca din acel moment va accepta numele de Harap-Alb si ca il va servi pe Span ca sluga pana cand "va muri si iar va invia". La curtea lui Verde imparat, Spanul incearca sa scape de Harap-Alb, dandu-i sarcini care ii pericliteaza viata: sa aduca "salati" din gradina unui urs feroce, pielea cu nestemate a unui cerb fabulos si pe fata imparatului Ros, cunoscuta pentru viclenia si puterile ei magice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.