Constructie de personaj - Ion, L. Rebreanu

Trimis la data: 2017-12-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.71 / 10
Downloads: 0
Autor: catalinbutacu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personajul eponim al romanului "Ion" (1920), de Liviu Rebreanu, este protagonistul operei intrucat influenteaza decisiv destinele unui numar mare de personaje cu care intra in relatii de obicei conflictuale urmarindu-si interesul. Este construit in maniera realista, prin stabilirea unui echilibru intre tipicitate si individualitate. Ilustreaza, pe de o parte, categoria general umana a taranului sarac si de o instinctualitate primara, dornic sa parvina, dar se singularizeaza inconfundabil, pe de alta parte, prin mijloace pe care le alege pentru a-si satisface patima devoratoare "de a avea pamant, mult, mult, mult...".
Statul social al personajului se releva inca din primele pagini in descrierea casei, prin tehnica detaliului semnificativ, saracia e reflectata in acoperisul de paie si sparturile din gard, dar si in atitudinea umila a tatalui sau pe langa chiaburii satului: "ca un caine la usa bucatariei". Apoi, din fisa biografica, aflam ca Glanetasu tatal, desi a obtinut pamant din zestrea Zenobiei, nu s-a dovedit vrednic sa-l pastreze. Ca unic fiu, Ion cand ajunge flacau, preia gospodaria pe umerii sai, placandu-i munca mai mult decat cartea si de atunci nicio palma de pamant nu s-a mai instrainat. Dorind sa-si schimbe conditia/statutul prin mijloace necinstite, personajul declanjeaza o vina tragica, devenind polul dur al conflictelor sociale care sustin opera. Conflictul central este dat de lupta lui Ion pentru a obtine pamanturile lui Vasile Baciu, ambitie motivata doar partial de mentalitatea satului arhaic ca posesiunea averii conditioneaza dreptul indivizilor de a fi respectati in comunitate.

Psihologic, tanarul resimte dureros frustrarea de a fi marginalizat, desi prin calitatile sale se stie superior altora din sat si de aceea are o fire patimasa, iute la manie, cautand adesea prilej de a-si varsa oful in bataie. Nehotarat initial intre doua voci tiranice, "glasul pamantului" si "glasul iubirii", personajul poate parea o victima a conflictului interior. In fapt, cele doua chemari launtrice insa nu-l arunca intr-o situatie-limita, pentru ca forta lor se manifesta succesiv, nu simultan. Se poate chiar integra tipologiei ambitiosului fara scrupule, caracterul violent/impulsiv, lipsa de sensibilitate/umanitate pundu-i in umbra calitatile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.