Constructie europeana

Trimis la data: 2015-06-17
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 155
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Simona_D
Dimensiune: 245kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Configuratia institutiilor reflecta originile functionale ale Comunitatii si modul in care au evoluat puterile in conditiile in care nu s-a ajuns la o constitutie europeana cu care sa poata fi confruntate sau inspre care sa tinda. Desi au existat incercari de elaborare a unei constitutii si au circulat proiecte relativ la viitorul institutional al Uniunii ele nu au fost creditate cu prea mult entuziasm si pentru faptul ca statele membre au baze constitutionale traditionale si politica interna diferita.
Inca nu a fost gasit un limbaj conceptual comun in domeniul celor mai dorite aranjamente la nivel european. Aceasta dificultate complica dezbaterea privitoare la uniunea politica, motiv pentru care s-a acceptat ca proiectul sa avanseze luandu-se ca baza cel mai mic numitor comun. La randul lor, Institutiile Comunitatii s-au structurat pe bucati si in etape. Tratatul de la Maastricht a rationalizat evolutiile folosind denumirea de piloni.

Uniunea Europeana este definita ca incluzand Comunitatile europene, traditionale (pilonul unu), politica externa si de securitate comuna (pilonul doi) si cooperarea intre statele membre in domeniul justitiei si al afacerilor interne (pilonul trei). In plus, Tratatul de la Maastricht a modificat structura interna a diferitelor institutii.
In ani de zbuciumata istorie si perpetua cautare a stabilitatii si echilibrelor de putere, pe continentul european s-a conturat treptat si a supravietuit in timp tuturor miscarilor orgolioase ale entitatilor nationale ideea de "Europa".

Esenta ideii de "Europa unita" a gasit un nesperat izvor de inspiratie si sustinere in constiinta si sentimentul identitatii europene data de unitatea culturala si intelectuala. Justificata apare astfel reflectia lui Jean Monnet - "sufletul creator" al Europei - cand, dupa ani de zbateri, de evolutii si involutii in unificarea federativa a tarilor europene, spunea: "Daca ar fi sa reincep, as incepe prin cultura". Cultura este cea care da liantul european si poate mentine o unitate durabila intr-o atat de vasta diversitate.

Pentru a trece insa de la ideea unificarii la transpunerea ei in proiecte precise si institutionalizarea unor noi structuri a fost nevoie de un timp in care ceea ce unea popoarele Europei sa devina mai puternic, raportat la ceea ce diferentia si le separa; un timp in care, de la simpla aspiratie a artistilor, filosofilor sau a unor oameni politici, ideea europeana sa anime larg atat de puternicile individualitati umane si entitati nationale si sa se transpuna astfel intr-o vointa politica in masura sa-i confere finalitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.