Constructii agroturistice

Trimis la data: 2015-07-28
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_P
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In constructii, lemnul se foloseste ca structura de rezistenta la acoperisuri, pentru finisaje, la tamplarii, pentru structuri de rezistenta la pardoseli, placaje, cofraje etc.
Arborii din care se obtine lemnul pentru constructii se impart in doua grupe: rasinoase (bradul, molidul, pinul, tisa etc.) si foioase (stejarul, fagul, plopul, nucul, salcia etc.).
Lemnul are ca principali compusi chimici: celuloza, lignina si hemiceluloza, iar secundari: uleiuri vegetale, rasini, acizi volatili, tanini, saruri minerale, coloranti naturali etc.
Proprietatile mecanice ale lemnului. Lemnul, datorita anizotropiei proprietatilor mecanice, prezinta un modul de elasticitate mai mare pe directia longitudinala fata de cea radiala si tangentiala.
Rezistentele lemnului la solicitarile statice. Rezistentele mecanice ale lemnului sunt diferite de la o specie la alta dupa natura solicitarii, in functie de densitatea aparenta, directia solicitarii, umiditatea si defectele lemnului.
Rezilienta lemnului reprezinta rezistenta la incovoiere prin soc si caracterizeaza tenacitatea sau fragilitatea lemnului, ea depinzand de densitatea aparenta si directia aplicarii solicitarii.

Duritatea lemnului reprezinta marimea fortei lemnului in plan transversal, dupa care lemnul se clasifica in: dur (stejarul), mijlociu de moale (fagul) si moale (molidul).
Durabilitatea lemnului depinde de putrescibilitatea si combustibilitatea acestuia, in functie de care distingem: lemn foarte putin durabil (plopul), putin durabil (molidul), durabil (salcamul) si foarte durabil (stejarul). Impotriva putrezirii lemnului se folosesc substante antiseptice si fungicide, iar impotriva inflamabilitatii se utilizeaza solutii ignifuge.

In constructii, materialul lemnos se poate folosi sub forma bruta, semiprelucrata, prelucrata sau ca produse derivate din lemn.
a) Materialele lemnoase brute se folosesc sub forma de lemn rotund obtinut prin curatirea de craci si decojirea bustenilor. In functie de dimensiuni, lemnul rotund poate fi sub forma de bile, manele sau prajini diferite ca diametru la capatul subtire si gros, precum si ca lungimi.

b) Materialele lemnoase semiprelucrate pot avea una sau mai multe fete plane si acestea se folosesc sub forma de cioplitura care poate fi: de depozit sau de comanda, si de lemn semirotund, intrebuintat ca piese supuse la incovoiere sau la fixarea altor piese din lemn.
c) Materialele lemnoase prelucrate sau cheresteaua se obtin prin taierea longitudinala a bustenilor, proces numit debitare, cu ajutorul gaterelor, fierastraielor cu panglica sau cu circulare. Cherestelele cu muchii vii si marginile plane se prezinta sub forma de: scanduri, dulapi, sipci, rigle, grinzi, diferentiate intre ele prin latime si grosime.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.