Constructii agroturistice - Pamantul teren de fundare si material

Trimis la data: 2009-01-30 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1410
Autor: Miki71 Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Constructii agroturistice - Toate construcţiile, prin intermediul fundaţiilor, solicită porţiunea din scoarţa terestră pe care se găsesc amplasate. Această zonă din scoarţă se numeşte teren de fundare, iar în vederea menţinerii în timp a funcţionalităţii şi integrităţii construcţiei este necesar să îndeplinească două condiţii principale:

Constructii agroturistice
a) condiţia deformaţiei – terenul trebuie să aibă o compresabilitate
maximă.
b) condiţia capacităţii portante – terenul de fundare poate suporta o presiune maximă.

Constructii agroturistice - Aceste condiţii sunt strict determinate de natura şi caracteristicile fizico-mecanice ale materialului de fundare. Astfel de date se obţin în urma unui studiu geotehnic în care se sistematizează toate informaţiile şi datele dobândite din: recunoaşterea terenului, lucrările de prospecţiune, încercările de laborator şi cele efectuate direct pe teren.

Constructorul va fi în măsura să aleagă sistemul şi procedeele de fundare cele mai avantajoase din punct de vedere tehnico-economic, iar materialul solid al scoarţei să fie reprezentat în principal, din roci şi pământuri.

Rocile magmatice şi cele metamorfice sunt dure şi semidure fiind, incompresibile la eforturile transmise de fundaţiile clădirilor curente. Rocile sedimentare şi în special pământurile, au o comportare foarte diferită ca teren de fundare, în funcţie de compoziţie, umiditate şi starea de îndesare.

Comportarea pământurilor ca teren de fundare sau ca material de construcţii este determinată de interacţiunea dintre fazele constituţionale: faza solidă, faza lichidă şi faza gazoasă.

1. Faza solidă se caracterizează prin: diametrul mediu al particulelor, distribuţia granulometrică, masa specifică (nisipuri cuarţoase). În funcţie de mărimea şi distribuţia granulometrică. Faza solidă este constituită din: blocuri, bolovani, pietriş, nisip, praf, argilă.

- Bolovănişurile şi pietrişurile sunt bune ca terenuri de fundare, calitatea îmbunătăţindu-se prin amestec de nisip şi argilă.

- Nisipurile, suferă deformaţii mici şi care se desăvârşesc într-un timp scurt. Solicitările dinamice determină deformaţii mari şi bruşte, mai ales la nisipurile afânate. Nisipurile mari şi mijlocii formează terenuri bune de fundare, rezistenţa lor fiind influenţată de faptul că sunt deasupra sau dedesubtul apei.

- Praful nu are calităţi deosebite ca teren de fundare.
- Argila sub acţiunea încărcărilor construcţiilor capătă deformaţii care se desfăşoară într-un timp îndelungat. Proprietăţile mecanice sunt influenţate de cantitatea de apă pe care o conţin, creşterea umidităţii micşorează rezistenţa argilelor. Între nisip, praf şi argilă există o gamă largă de pământuri cu proprietăţi intermediare cum ar fi: loessul, marnele, mâlurile, nămolurile şi luturile.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.