Constructii pentru realizarea productiei vegetale

Trimis la data: 2006-09-25
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.24 / 10
Downloads: 273
Autor: Florin
Dimensiune: 3312kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Constructii pentru realizarea productiei vegetale
Realizarea producţiei vegetale în spaţii protejate oferă avantaje deosebite şi anume: obţinerea de producţii timpurii şi extratimpurii, siguranţă în realizarea ei prin evitarea pericolelor prezentate de grindină, ploi torenţiale, îngheţuri sau brume târzii, prelungirea perioadei de vegetaţie a plantelor, eşalonarea produselor şi realizarea de producţii mari pe unitatea de suprafaţă.
Referat despre Constructii pentru realizarea productiei vegetale
Clasificare
Construcţiile pentru realizarea producţiei vegetale pot fi:
- răsadniţe şi solarii, folosite pentru prelungirea duratei de vegetaţie toamna şi primăvara, îi scopul obţinerii recoltelor timpurii sau târzii;
- sere destinate producţiei intensive tot timpul anului.

Răsadniţe
Sunt construcţii simple şi permit delimitarea unei anumite suprafeţe de teren şi un volum variabil de aer, unde se realizează condiţii optime pentru creşterea plantelor legumicole. Ele dispun de o sursă proprie de energie cât şi de aportul caloric al radiaţiilor solare. Ţinând seama de particularităţile constructive şi materialele folosite pentru realizarea răsadniţelor, acestea se pot clasifica astfel:
- după nivelul temperaturii realizate: răsadniţe calde (20°C - 25°C), semicalde (15°C - 20°C), reci (8°C - 12°C);
- după poziţia faţă de suprafaţa solului: răsadniţe de suprafaţă, semiîngropate şi îngropate;
- după numărul pantelor: răsadniţe cu o pantă şi cu două pante;
- după materialele de construcţie: răsadniţe de lemn, prefabricate din beton;
- după materialele de acoperire: răsadniţe acoperite cu sticlă, acoperite cu material plastic;
- după gradul de mobilitate: răsadniţe mobile, semimobile şi fixe.

Condiţii de amplasare pentru răsadniţe şi solare
Producţia realizată în răsadniţe şi solarii este influenţată de o serie de factori climatici şi de teren de care trebuie să se ţină seama la amplasarea acestor construcţii.

Căldura şi lumina.
Sunt factori de bază de care depinde creşterea plantelor legumicole. Căldura se asigură din procesele de descompunere a materialului organic (biocombustibil) atât în timpul nopţii cât şi în timpul zilei, la care se adaugă şi cea rezultată din radiaţia solară din timpul zilei. Lumina naturală este determinată de poziţia geografică a terenului şi orientarea construcţiilor. Din acest punct de vedere răsadniţele şi solariile sunt amplasate de preferinţă în zone însorite cu nebulozitate scăzută.

Relieful şi expoziţia.
Suprafaţa terenului pe care se amplasează răsadniţele şi solariile trebuie să aibă o înclinaţie între 2 şi 15 % pentru a permite scurgerea apelor provenite din precipitaţii. Orientarea trebuie să fie sudică, sud-estică sau sud-vestică pentru a primi o cantitate cât mai mare de radiaţie solară şi pe o durată maximă a zilei. Din aceste considerente, pe suprafeţe orizontale, răsadniţele se aşează cu tocul înclinat.

Protecţia împotriva vânturilor este necesară pentru a reduce pierderile de căldură şi se realizează prin amplasarea răsadniţelor şi solariilor în spaţii protejate de alte clădiri existente (fără a le umbri) sau prin perdele de protecţie din diferite materiale care au înălţime de 2,50 - 3,00 m.

Sursa de apă trebuie să asigure cantitatea de apă necesară pentru utilizarea zilnică, deci sursă permanentă şi se asigură din fântâni care captează pânză freatică, izvoare etc.

Climatul interior în răsadniţe şi solarii
Căldura.
La răsadniţele şi solariile care folosesc încălzire biologică (gunoi de grajd), căldura se dirijează cu mai multă siguranţă deoarece aceasta este o sursă permanentă şi oscilaţiile datorate mediului se simt mult mai puţin. Deseori apar însă situaţii în care temperatura este ridicată şi în acest caz se recurge la aerisire prin ridicarea ferestrelor şi susţinerea pe suporţi cu mai multe trepte denumite aere. Ferestrele se deschid orientate astfel încât curenţii de aer rece să nu pătrundă direct pe cultură.

Lumina.
Intensitatea luminii se urmăreşte cu atenţie deoarece aceste construcţii se utilizează primăvara timpuriu când radiaţia luminoasă este mai slabă şi cu o durată mai redusă.

Apa.
Se asigură permanent în funcţie de cultură la temperaturi adecvate şi să nu conţină săruri nocive.

Aerul.
Compoziţia aerului este un factor de mediu important, deoarece gunoiul de grajd aflat în fermentaţie degajă căldură şi bioxid de carbon necesare plantelor dar şi alte gaze nocive cum ar fi amoniacul. Pentru eliminarea bioxidului de carbon în exces cât şi a amoniacului se practică aerisirea răsadniţelor şi solariilor chiar şi în zilele răcoroase.

Lucrările solului în sere, răsadniţe şi solarii
Pentru fiecare ciclu nou de cultură, pământul trebuie pregătit, adică afânat, mărunţit, dezinfectat şi fertilizat în raport cu nevoile arătate de analizele de laborator (tabelul 7.1)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.