Constructii pronominale

Trimis la data: 2014-10-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Ramona_T
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obiectul limba si literatura romana este de prima importanta in procesul pe care il reprezinta invatamantul national . De insusirea corecta a limbii romane depinde succesul la invatatura al elevilor la toate celelalte discipline din planul de invatamant . Acest obiect contribuie intr-o masura hotaratoare la formarea elevilor , la sensibilizarea fata de marile valori ale culturii nationale.
Pronumele este o parte de vorbire cu un caracter de generalizare pe plan gramatical si de aceea are un continut notional strict determinat de context.
duce la unele greseli de exprimare , mai mult sau mai mult greseli de topica destul de frecvente in randul vorbitorilor mai putin instruiti.
Pronumele si adjectivele relativ-interogative sunt destul de frecvente in vorbire si se intalnesc in toate stilurile limbii romane.
In limba romana veche , pronumele relativ care avea gen , numar si articol : m. sg. - care , carele ; f. sg. - carea ; m. pl. - cari, carii ; f. pl.-carele , carile. Unele pronume relative dezvolta anumite valori stilistice

realizarea stilistica a superlativului absolut prin constructii de tipul : ce +mai +substantiv + adjectiv : Ce mai bluza rosie!
ce plasat intre doua verbe are o nuanta semantica nedefinita : merge ce cate , in propozitii exclamative , are sensul de "multe" , contextul in care apare remarcandu-se printr-o expresivitate sporita .
De la pronumele cu sens cantitativ cat s-a format pronumele cantitativ cu sens ordinal-al catelea , a cata -, la care se raspunde printr-un numeral ordinal : Al catelea (a cata) iti place ?-Al doilea (a doua).

In vorbire , de cele mai multe ori , propozitia raspuns la intrebare este redusa la partea de propozitie exprimata prin cuvantul pe care il inlocuieste pronumele interogativ , insotit sau nu de atributul lui.
Raspunsul la pronumele interogative cine , care , ce este , de obicei , un substantiv sau un pronume :-Cine(care) a terminat?- Ion (eu, acesta) ; -Ce ai adus? -O carte ; la pronumele cat(a),cati, cate raspunsul poate fi un numeral cardinal sau un pronume nehotarat cu sens cantitativ: Cati lipsesc? -Doi(multi , putini) , -Cata ai adus?-Multa.

Pronumele interogative pe care , pe al catelea , pe a cata cu functia de complement direct sunt insotite obligatoriu de pronumele personal neaccentuat . Este deci gresit sa se spuna : Pe care (pe al catelea ) ai vazut? Propozitiile construite cu pronume interogative sau cu adjective interogative sunt folosite deseori in fraza ca propozitii subordonate fata de o propozitie cu predicatul exprimat de obicei prin unul din verbele a afla , a auzi , a intreba , a raspunde , a spune , a sti : Spuneti-mi ce-i dreptatea ?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.