Consum de droguri in Romania

Trimis la data: 2014-02-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.48 / 10
Downloads: 0
Autor: B.
Dimensiune: 26kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In acceptia clasica, drogul este substanta care, fiind absorbita de un organism viu, ii modifica una sau mai multe functii ; in sens farmacologic, drogul este o substanta utilizata sau nu in medicina, a carei folosire abuziva poate crea dependenta fizica si psihica sau tulburari grave ale activitatii mintale, ale perceptiei si ale comportamentului. Cu alte cuvinte, drogul este o substanta solida, lichida sau gazoasa, a carei folosinta se transforma in obicei si care afecteaza direct creierul si sistemul nervos, schimba sentimentele, dispozitia si gandirea, perceptia si/sau starea de constienta, modificand imaginea asupra realitatii inconjuratoare .
Istoria drogurilor se duce in cele mai indepartate vremuri pentru ca omul a fost intotdeauna preocupat de gasirea unor mijloace prin care sa-si creeze placeri de moment. La inceput, aceste substante erau procurate din plante, iar primul drog folosit a fost opiul, inca din perioada neolitica, obtinut din capsulele de mac.
Cei care au introdus consumul de narcotice, in special de opiu,in tara noastra au fost boierii fanarioti.

In 2010, Andrei Oisteanu, cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor lanseaza "Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura" conceputa ca un amplu studiu prinvind utilizarea substantelor psihotrope in istoria culturala si literara a Romaniei . Ideea consumului de droguri a fost des asociata cu lumea artistilor, astfel ca multe insemnari legate de drog vin tocmai din literatura romana. Andrei Oisteanu prezinta o lista cu mari scriitori romani care au recurs la consumul de substante halucinogene: Alexandru Macedonski, Mihai Eminescu, Daniil Scavinski, Alexandru Odobescu, Ion Minulescu si Ion Pillat, viciile si depresiile acestora determinandu-i pe unii dintre ei sa recurga chiar la suicid.

Fie ca vorbim de perioada marilor clasici sau de perioada interbelica si postbelica, consumul de droguri in Romania era un subiect real, dar intens tabuizat. Sunt amintite substante precum opium, morfina, seminte de mac, hasis sau cannabis.
Traficul si consumul ilicit de droguri nu tine seama de frontierele nationale sau geografice ale unei tari, deoarece de multa vreme a capatat un caracter transfrontalier, in astfel de activitati fiind implicate foarte multe persoane, iar veniturile obtinute sunt de-a dreptul fabuloase.

Daca pana in anul 1989 in tara noastra se vorbea doar tangential despre droguri si traficul de droguri, in prezent, acest fenomen a luat o amploare deosebita, tara noastra transformandu-se dintr-o zona de tranzit, cum era considerata la inceputul anilor 1990, intr-o zona de depozitare, dar si de consum al acestor substante interzise. In anul 2004, Agentia Nationala Antidrog a realizat primul studiu privind consumul de droguri in cadrul populatiei generale din tara noastra. Potrivit studiului , realizat pe un esantion de 3500 de persoane, rezulta ca drogurile ilegale cunoscute de peste jumatate din populatia generala sunt: cannabisul, cocaina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.