Consumatori cuaternari

Trimis la data: 2016-01-26 Materia: Agronomie Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: anelis Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mediul de viata este reprezentat de totalitatea factorilor fara viata (abiotici) si inzestrati cu viata (biotici). Partea abiotica a mediului formeaza biotopul, care cuprinde substratul (elemente minerale si organice) si factorii climatici (lumina, temperatura, umiditate, vant), iar partea biotica formeaza biocenoza, fiind reprezentata de populatiile de plante si animale din specii diferite, care traiesc intr-un biotop. Biocenoza este alcatuita din totalitatea populatiilor din specii diferite de plante si animale dintr-un biotop.

Biotopul si biocenoza formeaza impreuna ecosistemul. Intre biotop si biocenoza exista o stransa legatura si influente reciproce; ele nu pot exista decat impreuna. Biotopul si biocenoza formeaza impreuna ecosistemul.

Ecosistemul este o unitate functionala a naturii ce integreaza comunitatea de organisme vii (biocenoza) cu factorii abiotici existenti in spatiul pe care il ocupa (biotopul).

II. STRUCTURA TROFICA A BIOCENOZEI
In fiecare ecosistem are loc producerea, consumarea si descompunerea substantelor organice, procese ce sunt realizate de urmatoarele categorii trofice:

- PRODUCATORI
- CONSUMATORI
- DESCOMPUNATORI

A. PRODUCATORII
- Sunt organisme autotrofe, unici producatori de substante organice de pe Terra;
- Sunt reprzentati de: fitoplancton, alge, talofite, plante verzi, terestre si acvatice, bacterii fotoautotrofe si chimioautotrofe;
- Producatorii au rolul de a sintetiza substantele organice din substante anorganice; aceasta productie de substanta organica constituie elementul de baza in nutritia majoritatii organismelor heterotrofe;

Producatorii sunt consumati direct (ex. de catre om sau unele animale ierbivore) sau indirect (ex. productii ale animalelor consumate de om sau alte animale

B. CONSUMATORII
- Consumatorii sunt organisme heterotrofe, care consuma substantele organice produse de producatori, transformandu-le in substante proprii.
- Consumatorii influenteaza raspandirea producatorilor in sensul de a stimula sau limita iar uneori ajungandu-se pana la distrugerea unor specii de plante.

C. DESCOMPUNATORII
- Sunt bacteriile si ciupercile microscopice care descompun, prin oxidare sau reducere, substantele organice in substante anorganice, din materia provenita dupa moartea producatorilor si consumatorilor.
- Aceste substante anorganice sunt redate biotopului si vor fi folosite de producatori in fotosinteza.
- Bacteriile gasesc conditii de viata favorabile in materialul de origine animala aflat in putrefactie, iar ciupercile, in materialul vegetal.
- Descompunatorii sunt prezenti in toate categoriile de ecosisteme.

III. CONSUMATORII (clasificare)
Consumatorii sunt animalele heterotrofe;acestia consuma substante organice produse de plante verzi pe care le transforma in substante proprii {nu pot sintetiza direct substantele organice proprii pornind de la componentele simple abiotice ( apa, saruri minerale si energie)}.

Consumatorii influenteaza producatorii in mod diferit.De exemplu,unii consumatori pot simula raspandirea anumitor plante,care sunt greu consummate(urzica,cactusii etc.) sau pot limita raspandirea altora,mergand uneori pana la distrugerea lor; de exemplu,in unele regiuni din Grecia si Africa ,caprele sunt,,responsabile"de distrugerea padurilor,respectiv extinderea deserturilor.

CLASIFICAREA CONSUMATORILOR
Dupa modul de hranire distingem:

-Consumatori primari sau de ordinul I: asa zisele animale fitofage, (animalele ierbivore);( care se hranesc cu plante);


I. Introducere.....3
II. Structura trofica a biocenozei.....3
A. Producatorii.....4
B. Consumatorii.....4
C. Descompunatori.....4
III. Consumatorii (clasificare).....5
IV.Nivelul cunoasterii tematicii la nivel national si international.....7
V. Concluzii.....8
VI. Bibliografie.....8

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.