Consumul - inclinatia spre consum

Trimis la data: 2003-01-21 Materia: Economie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 4678
Autor: Mihaela Paveleanu Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
O parte din veniturile detinute de persoanele fizice si juridice, inclusiv de stat, este utilizata pentru cumpararea de bunuri de consum si achizitionarea de servicii. Folosirea acestor bunuri economice de catre populatie si administratie, in scopul satisfacerii trebuintelor lor personale si colective, reprezinta consumul. Pe seama acestuia se asigura existenta oamenilor, satisfacerea unor nevoi generale ale societatii.

In functie de anumite criterii, consumul personal si colectiv are mai multe forme :

1. Dupa subiectul consumului :
- consum privat - o persoana, o familie, o asociatie
- consum public

2. Dupa obiectul consumului :
- consum material - bunuri materiale de satisfactie
- consum nematerial - servicii
Consumul material poate fi :
- consum de produse alimentare
- consum de produse nealimentare

3. Dupa durata consumului :
- consum propriu-zis - de folosinta curenta
- consum de bunuri de folosinta indelungata

4. Dupa modul de procurare a bunurilor :
- consum de bunuri marfare
- autoconsum

Consumul personal constituie o componenta principala a calitatii vietii, a nivelului de trai. Volumul, structura, calitatea si dinamica consumului personal reliefeaza gradul de satisfacere a multiplelor trebuinte fiziologice, spirituale si sociale ale populatiei.

Indicatorul care reflecta nivelul mediu al consumului de bunuri materiale si servicii este consumul pe locuitor. Acesta se determina prin raportarea consumului total, pe grupe de produse si produse principale, dintr-o anumita perioada, la numarul mediu al populatiei unei tari.

Marimea consumului de bunuri materiale si servicii pe individ, sociogrupuri si pe totalul populatiei se exprima prin costul vietii. Nivelul costului vietii depinde de marimea cheltuielilor curente efectuate intr-un an, pentru procurarea de bunuri alimentare, nealimentare si servicii necesare consumului populatiei.

Marimea cheltuielilor curente depinde de :
- cantitatile de bunuri materiale si servicii achizitionate (q)
- nivelul preturilor si tarifelor practicate pentru aceste bunuri economice (p)

Evolutia costului vietii se exprima prin indicele costului vietii (ICW), care evidentiaza modificarea medie a preturilor bunurilor materiale si tarifelor la serviciile utilizate de populatie :
ICW = q1 x p0

Daca indicele costului vietii este in scadere, creste nivelul de trai, iar daca indicele costului vietii este in crestere, nivelul de trai scade. Pentru cunoasterea costului vietii, a puterii de cumparare si a nivelului de trai se utilizeaza bugetele de familie. Bugetul de familie reprezinta un sistem de evidenta prin care se inregistreaza sistematic si cronologic (pe un an) veniturile dupa natura lor (din munca, din surse bugetare), iar cheltuielile de consum dupa destinatia lor : hrana, imbracaminte, locuinta.

Astfel, structura cheltuielilor pentru consumul personal in S.U.A., in anul 1989, era:
19,6% - alimente si tutun
13,7% - locuinte
12,8% - sanatate
13,7% - transport

Potrivit scolii psihologice austriece, repartitia cheltuielilor pentru consum are caracter legic. Corespunzator legii distribuirii cheltuielilor, lege formulata de economistul austriac Engel, atingerea maximului de satisfactie se poate realiza numai in conditiile in care unitatile finale ale ultimelor bunuri consumate, din fiecare categorie de cheltuieli destinate consumului, sunt egale.

In evolutia consumului se remarca urmatoarele tendinte :
- scaderea ponderii cheltuielilor penru alimente;
- mentinerea relativ constanta a cheltuielilor pentru imbracaminte si confort personal;
- cresterea ponderii cheltuielilor pentru servicii, in special a celor legate de ridicarea nivelului de cultura si civilizatie.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.