Contabilitate consolidata

Trimis la data: 2012-01-08 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 24 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Clarina Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Datorita faptului ca o intreprindere incearca din ce in ce mai mult sa devina cat mai putin vulnerabila dar si cat mai performanta cu putinta, se manifesta tendinta generala de concentrare a mai multor societati fie prin integrarea fazelor procesului de fabricatie fie de distributie a unui produs (concentrare orizontala), fie in baza integrarii unor activitati complementare sau similare chiar daca acestea sunt de natura diferita (concentrare conglomerala), fie cazul legaturilor intre intreprinderi diferite doar cu scopul diversificarii riscurilor si maximizarii profitului (concentrare conglomerala).

Aceste concentrari se pot realiza printr-o dezvoltare interna a intreprinderii sau prin stabilirea de legaturi cu alte intreprinderi pe baza preluarii controlului asupra lor sau prin crearea de noi societati. Geneza grupurilor este exprimata de strategia de dezvoltare a intreprinderii.

Atunci cand productia se diversifica si se intrevede cucerirea unor noi piete, posibilitatile de a alege un sistem organizational oscileaza intre pastrarea unei structuri juridice a societatii avand departamente economice subordonate si crearea de societatile filiale specializate, avand personalitate juridica distincta insa ramanand controlata de societatea-mama.

Doar simpla publicare a bilantului si a contului de rezultate ale societatilor care fac parte dintr-un grup ar fi insuficienta pentru informarea tertilor si mai ales a actionarilor acestui grup, acestia neputand beneficia de informatii semnificative din punct de vedere economic la nivel de ansamblu.Principiul consolidarii consta in reprezentarea contabila a realitatii grupului.

CAPITOLUL 2-Bilantul contabil consolidat si contul de profit si pierdere consolidat.Intregul proces de consolidare are drept scop obtinerea obtinerea si prezentarea situatiilor financiare consolidate ,care la randul lor, au drept obiectiv informarea corecta si oportuna a utilizatorilor lor ,astfel incat acestia sa poata lua decizii economice adecvate.

Prezentarea situatiilor financiare este reglementata in cadrul contabil international patronat de IASB,prin intermediul normei IAS 1,,Prezentarea situatiilor financiare'',norma care face referire ,in egala masura,si la conturile individuale dar si la cele consolidate.
Potrivit legii contabilitatii, situatiile financiare anuale consolidate trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii societatii-mama pentru intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP nr. 3055/2009. Informatiile cuprinse in acea declaratie sunt cele prevazute de Legea contabilitatii 82/1991.

In cazul entitatilor administrate in sistem dualist, referirile din Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene cu privire la "administratori" sunt similare cu cele referitoare la "membrii directoratului".Situatiile financiare anuale consolidate se intocmesc in concordanta cu prevederile reglementarilor mentionate mai sus si ofera o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii entitatilor incluse in aceste situatii financiare, considerate ca un tot unitar.

In cazul in care aplicarea prevederilor Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene nu este suficienta pentru a oferi o imagine fidela, in notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate trebuie prezentate informatii suplimentare.Pentru a-si atinge obiectivul (cel de a furniza informatii despre pozitia financiara ,performantele si fluxurile de numerar ale unui grup),situatiile financiare consolidate ofera informatii despre activele si datoriile grupului ,capitalurile proprii ,venituri si cheltuieli ,modificarile capitalurilor proprii si fluxurile de numerar .

Un set complet de situatii financiare consolidate cuprinde:
Bilant consolidat;Contul de profit si pierdere consolidat;
-situatiile care reflecta modificari ale capitalului propriu consolidat;Fie integral.Fie doar acele modificari ce nu au legatura cu aporturile proprietarilor saudistribuirile catre acestia.Situatia consolidata a fluxurilor de numerar ;Politicile contabile si notele explicative.

Responsabilitatea pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare consolidate revine conducerii grupului ,careia i se recomanda sa prezinte si un raport al activitatii in care va fi efectuata analiza economico-financiara a performantei obtinute si a pozitiei financiare prezentata in bilant.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.