Contabilitatea mijloacelor banesti

Trimis la data: 2013-03-19 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Catalina bogos Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In procesul desfasurarii activitatii economico-financiare intreprinderile intretin diverse relatii cu alte intreprinderi, precum si cu persoane fizice, inclusiv membrii colectivului de munca. Astfel, intreprinderile elibereaza facturi cumparatorilor si beneficiarilor in vederea achitarii produselor (marfurilor) livrate si serviciilor prestate. Totodata la intreprinderi apar datorii fata de furnizori pentru bunurile materiale procurate, fata de bugetele de stat si locale privind varsarea impozitelor si taxelor, fata de personal privind munca prestata etc.

Mijloacele banesti legate reprezinta disponibilitati banesti care apartin intreprinderii cu drept de proprietate, dar nu pot fi utilizate din cauza unor factori determinati. Din acestea fac parte, de exemplu, mijloacele banesti din conturile bancare sechestrate sau blocate pana la clarificarea imprejurarilor respective. Mijloacele banesti nelegate sunt mijloace banesti care apartin intreprinderii si pot fi utilizate liber de aceasta.

Datele privind mijloacele banesti prezinta interes pentru toti utilizatorii interni si externi de informatii contabile la luarea deciziilor privind activitatea intreprinderii. Uneori ponderea ridicata a mijloacelor banesti determina un coeficient inalt al lichiditatii, iar ponderea ridicata a mijloacelor banesti legate poate semnala starea de insolvabilitate a intreprinderii. Contabilitatea mijloacelor banesti din casierie; Pentru efectuarea decontarilor curente intreprinderilor li se permite sa aiba disponibilitati banesti in numerar.

Incasarea si pastrarea numerarului, precum si decontarile in numerar se efectueaza la intreprindere prin casierie. Modul de efectuare a operatiunilor in casierie este stabilit prin Normele pentru efectuarea operatiunilor de casa in economia nationala a Republicii Moldova nr.764 din 25.11.1992, cu modificarile si completarile ulterioare. Operatiunile in casierie sunt efectuate de catre casier care poarta toata responsabilitatea materiala pentru integritatea disponibilului banesc si a hartiilor de valoare primite la pastrare (marci postale, cambii etc.). Responsabilitatea materiala poarta un caracter juridic numai in cazul cand cu casierul s-a incheiat contractul de raspundere materiala.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.