Contabilitatea animalelor la crestere si ingrasat

Trimis la data: 2013-02-26
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.97 / 10
Downloads: 3
Autor: Oktav c
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tineretul animal destinat completarii turmelor, cirezilor de baza la atingerea unei virste este transferat din categoria activelor curente in categoria mijloacelor fixe si invers: animalele adulte care au pierdut din productivitate sunt rebutate din cirezile si turmele de baza si puse la ingrasat pentru sacrificarea ulterioara, adica din mijloace fixe sunt transferate in categoria activelor curente.
Animalele la crestere si ingrasat reprezinta in sine productia in curs de executie a ramurii zootehnice, dar totodata au si unele particularitati specifice ce conditionaeza contabilizarea lor ca pe niste active curente ( tineretul poate fi vindut sacrificat, transferat in cireada de baza). Deci toate miscarile septelului se ingistreaza in contul sintetic 212 "Animale la crestere si ingrasat" iar eforturile pentru intretinerea lor sunt contabilizate in conturile 811, si 812, fiind consumuri a ramurii zootehnice. Animalele adulte sunt incluse in categoria mijloacelor fixe cu exceptia iepurilor, animalelor cu blana, fiarelor pisicilor, vulpilor, nurcilor, pasarilor, pestilor, albinelor.

Toate aceste momente si modificari trebuiesc documental reflectate:
viteii, purceii, meii, iezii sunt receptionati in ziua nasterii,
minzii se inregistreaza la 24 h. dupa nastere,puisorii, ratustele, boboceii, curcaneii se receptioneaza dupa 24 ore de la scoaterea din incubator iar in cazul procurarii de la terti - in ziua procurarii.
Iepurii si puii animalelor cu blana sunt luati la evidenta nnu mai tirziu de ultima zi a lunii iar cei nascuti in ultimele 10 zile sunt receptionati luna urmatoare

Principalul document de receptie a produsilor vitelor cornute mari, suinelor (porci) este "Proces-verbal de receptie a prasilei obtinute". Se intocmeste in 2 exemplare de catre muncitorul fermei unde semneaza zootelmicianul si veterinalul. In proces verbal este:
In procesul-verbal respectiv se inregistreaza toti produsii obtinuti in ziua data la ferma si in sectia mentionata in document, iar la sfirsit de luna se transmite in contabilitate.

Pentru receptia iepurilor si fiarelor se intocmeste "Borderoul cumulativ de receptie a prasilei fiarelor" in care se fixeaza atit prasila vie cit si cea moarta, iar in contabilitate se inregistreaza doar cea vie. La procurarea tineretului animal de la terti, doc. ce sta la baza inregistrarii contabile este "Factura fiscala" daca intreprinderea este platitor TVA sau "Foaia de expeditie" la care se anexeaza "adeverinta de rasa".

La predarea animalelor spre crestere populatiei se incheie un contract, iar la primirea animalelor crescute inapoi se intocmeste "Proces verbal de transmitere, vinzare si achizitie a animalelor si pasarilor conform contractelor". In aceste procese verbale se indica tipul, genul, rasa, masa vie, virsta si alte caracteristici. Produsii obtinuti de la cirdul de pasari se inregistreaza in "Raportul privind procesul de incubare". Transferul animalelor dintr-o grupa in alta (grupele sunt pe virte) se documenteaza in "Procesul verbal de transfer a animalelor dintr-o grupa in alta".

El se intocmeste in 2 exemplare in ziua transferului din grupele mici in grupele mari, in ziua rebutului animalului matur din cireada de baza si punerea lui la ingrasat, la transferul tineretului animal in cireada de baza. In acest document se da o caracteristica ampla a animalelor descrise: cantitate (septel), masa, gen, virsta , valoare, numele lucratorilor raspunzatori de grupa data si persoanelor care le preiau in gestiune. La predarea animalelor catre punctele de receptie(achizitie) ca si la procurarea lor se intocmeste foaie de insotire, adeverinta de rasa, adeverinta veterinara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.