Contabilitatea deconturilor in numerar si prin conturi la banci

Trimis la data: 2004-03-28 Materia: Finante-Banci Nivel: Liceu Pagini: 58 Nota: / 10 Downloads: 11755
Autor: George teodosiu Dimensiune: 89kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
S.C. ROMBAT S.A. Bistriţa este amplasată în municipiul Bistriţa, strada Drumul Catăţii nr. 6 judeţul Bistriţa- Năsăud şi are în profil producerea de acumulatoare electrice acide cu plăci de plumb pentru pornire autovehicule şi pentru tracţiune electrică.

Societatea a fost pusă în funcţiune în anul 1980 ca unitate industrială nouă. In profil erau prevăzute: acumulatoare electrice auto şi industriale.

Până în anul 1990 fabrica de acumulatoare a fost parte componentă a întreprinderii de produse electrotehnice Bistriţa. După despărţire s-a numit Intreprinderea de Acumulatoare Bistriţa.

CAPITOLUL I

PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII S.C. ROMBAT S.A.


PREZENTAREA INTREPRINDERII INDUSTRIALE S.C. “ROMBAT” S.A. BISTRITA

S.C. “ROMBAT” S.A. Bistriţa este amplasată în municipiul Bistriţa, strada Drumul Catăţii nr. 6 judeţul Bistriţa- Năsăud şi are în profil producerea de acumulatoare electrice acide cu plăci de plumb pentru pornire autovehicule şi pentru tracţiune electrică.
Societatea a fost pusă în funcţiune în anul 1980 ca unitate industrială nouă. In profil erau prevăzute: acumulatoare electrice auto şi industriale.
Până în anul 1990 fabrica de acumulatoare a fost parte componentă a întreprinderii de produse electrotehnice Bistriţa. După despărţire s-a numit Intreprinderea de Acumulatoare Bistriţa.
In baza legii 15/1990 s-a înfiinţat societatea comercială ROMBAT SA Bistriţa prin H.G. 1296/13 dec. 1990, prin desfiinţarea Intreprinderii de Acumulatoare Bistriţa.
Dotarea iniţială a fost facută cu utilaje importante de la firmele: Globe Union (SUA) şi Bielamatik (Germania), precum şi utilaje din tară de la Electrotimiş.
S-a înfiinţat prin preluarea activului şi pasivului Intreprinderii de Acumulatoare Bistriţa care s-a desfiinţat.
La acea dată statul era acţionar unic reprezentant prin AGA, compusă de trei membrii. AGA sprijină activitatea Consiliului de Administraţie, al Societăţii Comerciale ROMBAT S.A. Bistriţa (compus din 5 membrii) din care face parte şi directorul comercial al unităţii.
S.C. ROMBAT S.A. a ajuns la forma de organizare finală în care funcţionează la această dată în anul 1996 când a devenit firmă cu capital privat, din acel an având o evoluţie constant ascendentă.
Capitalul social este fixat la suma de 13.801.775.000 lei, împarţit în 552.071 acţiuni nominative în valoare nominală de 25.000 lei fiecare, capital în întregime subscris şi vărsat.
Capitalul social este împarţit între următorii acţionari:
asociaţia PAS ROMBAT: 62,17% din acţiuni;
662 persoane fizice: 37,83% din acţiuni.

1.2. CARACTERIZAREA SOCIETATII COMERCIALE

1.2.1. SCOPUL SI OBIECTUL DE ACTIVITATE AL SOCIETATII

Scopul societăţii este producerea şi comercializarea produselor care fac obiectul de activitate al societăţii comerciale.

1.2.2. OBIECTUL DE ACTIVITATE

Obiectul de activitate al societăţii este:
execuţia şi comercializarea de acumulatoare;
activităţi de import – export;
transport intern şi internaţional; servicii de intermediere prin bursă;
fabricarea şi comercializarea de piese injectate din mase plastice;
servicii de intermediere prin bursă;
activităţi de proiectare, cercetare şi service în domeniu;
lucrări de întreţinere şi reparare a utilajelor şi instalaţiilor;
comercializarea cu ridicata şi amănuntul a tuturor produselor rezultate din obiectul de activitate, precum şi de produse şi nealimentare, prin reţea proprie pentru terţi şi prin terţi.
Pentru producerea şi comercializarea produselor care fac obiectul de activitate al societăţii, aceasta se împarte în sectoare.
Sectoarele care compun activitatea de bază a S.C.:
Secţia confecţionat plăci, cu componentele:
atelier turnare gratere şi accesorii;
atelier fabricare oxid de plumb;
atelier fabricare pastă;
atelier umplere buzunare;
atelier formare plăci;
atelier formare acumulatoare (în bloc);
atelier spălare, uscare şi finisare plăci;
atelier confecţionare buzunare.
Secţia montaj acumulatoare, cu compartimentele:
atelier întreţinere utilaje.
Sectoarele auxiliare care deservesc activitatea de bază:
corp deservire auxiliare: fabricare electrolit, tratare ape uzate, acide;
staţie de compresoare;
depozit de carburanţi.
In procesul de fabricaţie se degajă o serie de noxe cum ar fi: praful de plumb şi acidul sulfuric (sub formă lichidă sau aerosoli).
Alături de ROMBAT S.A. în tară mai există un producator important de baterii şi acesta este ACUMULATORUL S.A.
In ţară mai sunt şi câteva firme particulare (ex. TUROMA SRL Bucureşti) care ambalează acumulatoare auto cu subansamble componente de la terţi. Capacităţile lor sunt foarte mici, de neluat în consideraţie.
Preţurile practicate la produsele acestor firme sunt cca.20% mai mari decât al celor 2 societăţi amintite mai sus.
Pe piaţa internă se mai vând şi acumulatoare auto importate. Preţurile de desfacere a acestor produse sunt cel puţin 40% superioare produselor indigene.
Preţurile bateriilor în USD au scăzut faţă de anii precedenţi, având cel mai scăzut preţ pe piaţa românească la calitate similară cu a produselor străine de marcă.

1.3. PIATA AGENTULUI ECONOMIC

1.3.1. PIATA INTERNA (contracte încheiate, relaţii tradiţionale, segmentele de piaţă vizate).
Desfacerea acumulatoarelor se face pe bază de contracte încheiate cu principalii utilizatori sau cu unităţi comerciale precum şi prin vânzarea cu amănuntul la magazinele proprii din municipiul Bistriţa.

Cumpărătorii principali (tradiţionali):
SNCFR
ROMAN SA
DACIA SA PITESTI
ROMTELECOM
RATL BISTRITA-NASAUD
ARO SA CAMPULUNG
RENEL
TRACTORUL SA
DACIA SERVICE
UNIO SA SATU-MARE
REGIILE MINIERE
RODAE AUTOMOBILE
Segmentele de piaţă vizate sunt: în special agricultura, transporturi, construcţia de automobile, tractoare, comerţul cu ridicata şi amănuntul.
Preţul bateriilor în USD a scăzut faţă de anii precedenţi, având cel mai jos preţ pe piaţa românească la calitate similară cu a produselor străine, de marcă. S-a asigurat un service bun, publicitate şi facilităţi contractuale care să-i încurajeze pe clienţii noştrii. Toate acestea ne-au ajutat să vindem 600 Mwh, cu 13% mai mult ca în 1997 şi să ocupăm 56% din piaţa de baterii auto.

1.3.2. PIATA EXTERNA

Societatea realizează un volum de vânzări la export de 10% din total vânzări.
Producţia 1998…..600 Mwh
10% x 600 Mwh…..60 Mwh

Pentru realizarea acestui obiectiv ROMBAT SA şi-a îndreptat atenţia către Europa de Est (Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus), dar şi către pieţe din ţări cum ar fi: Finlanda, Ungaria şi Italia, adaptându-şi preţurile sale la preţurile acestor pieţe. In momentul de faţă, preţul bateriilor pe piaţa mondială fiind destul de redus.
Acest procent de 10% ce reprezintă exportul din total vânzări s-a realizat în condiţiile în care societatea a pierdut o mare parte din piaţa de export prin pierderea pieţei ruseşti, după colapsul economic ce a avut loc în Rusia, anul trecut.1.4. STRUCTURA ORGANIZATORICA A SOCIETATII “ROMBAT” S.A. BISTRITA

Adunarea generală a acţionarilor este organul de conducere al societăţii, care decide asupra activităţii acestuia şi asigură politica ei economică şi comercială. Adunările generale sunt ordinare şi extraordinare.
Adunarea generală a acţionarilor se convoacă de preşedintele consiliului de administraţie sau de vicepreşedinte, pe baza împuternicirii date de preşedinte.
Adunările generale ordinare au loc cel puţin o dată pe an, la două luni de la încheierea exerciţiului economici-financiar, pentru examinarea bilanţului şi a contului de profit şi pierdere pe anul precedent şi pentru stabilirea programului de activitate şi bugetului pe anul în curs.
Adunările generale extraordinare se convoacă la cererea acţionarilor, reprezentând cel putin 1/3 din capitalul social la cererea comisiei de cenzori, precum şi în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu cel mult 10%, timp de doi ani consecutiv, cu excepţia primilor doi ani de la înfiintarea societăţii.
Reprezentanţii acţionarilor exercită dreptul de vot în adunarea generală, proporţional cu pachetul de acţiuni pe care îl reprezintă. Printr-un pachet de acţiuni se întelege un număr de 5000 acţiuni.
Pentru validarea deliberărilor adunării ordinare este necesară prezenţa acţionarilor care să reprezinte cel puţin ½ din capitalul social, iar hotarârilesă fie luate de acţionari ce deţin majoritatea absolută din capitalul social reprezentat în adunare.
Societatea este administrată de către Consiliul de Administraţie compus din 5 administratori aleşi de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pe noi perioade de 4 ani. Administratorii pot avea calitatea de acţionari.
Preşedintele, vicepreşedintele, membrii CA, directorul general, răspund individual sau solidar, după caz, faţă de societate, pentru prejudiciile rezultate din infracţiuni sau abateri de la dispoziţiile legale pentru abaterile de la statut sau greşeli în administrarea societăţii. In ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.