Contabilitatea nationala si informatia statistica

Trimis la data: 2006-01-06
Materia: Statistica
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 2102
Autor: Renata
Dimensiune: 21kb
Voturi: 117
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aşa cum a fost descrisă, schema contabilităţii naţionale apare ca o expresie a unui efort de raţionalizare a multitudinii de fapte economice în care sunt implicate o mare varietate de agenţi
Plecând de la interpretarea acestor fapte, se propune o structură a spaţiului economic care să permită un demers coerent pentru măsurarea diferitelor elemente ale ansamblului. Dar pentru contabilul naţional, această muncă de definire teoretică nu este decât un aspect al acestui efort de raţionalizare şi, pentru a-i da consistenţă, trebuie în acelaşi timp procedat la un inventar concret al unităţilor existente şi încercat să se măsoare fluxurile multiplelor schimburi dintre aceste unităţi. Astfel, se va putea da un contur precis la definiţiile ce se propun.

Această sarcină de inventariere şi de măsură nu este proprie contabilului naţional. Înaintea lui, statisticianul a urmat acest demers în efortul său de a colecta şi organiza informaţiile socioeconomice. De fapt, sarcinile nu sunt numai vecine, ci sunt şi strâns interdependente. Fără statistică, nu se poate avea contabilitate naţională, iar invers, graţie efortului de coerenţă propus de contabilitatea naţională, a putut fi introdusă o nouă rigoare în colectarea informaţiilor statistice.

Înainte de a analiza această dependenţă reciprocă, este totuşi necesar să se precizeze câteva diferenţe între cele două demersuri.

Se poate spune astfel că contabilitatea naţională are ca obiect furnizarea unei măsuri sintetice a economiei, în timp ce statistica este măsura analitică a tuturor evenimentelor elementare cuantificabile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.