Contabilitatea persoanelor juridice

Trimis la data: 2009-03-17 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 26 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: George Dimensiune: 423kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin continutul si structura sa disciplina Contabilitatea persoanelor juridice fără scop patrimonial oferă studentilor din anii terminali, cadrul metodologic general pentru desăvârsirea pregătirii într-un domeniu atât de vast ca cel al contabilitătii.Abordarea întregii problematici urmăreste să lărgească orizontul conceptual si aplicativ al viitorului economist, sprijinindu-se pe cunostinŃele deja acumulate de studenti în cadrul obiectelor de studiu Bazele contabilitătii, Contabilitatea financiară, Contabilitatea de gestiune, Contabilitatea institutiilor publice, etc.

Abordarea întregii problematici urmăreste să lărgească orizontul conceptual si aplicativ al viitorului economist, sprijinindu-se pe cunostinŃele deja acumulate de studenti în cadrul obiectelor de studiu Bazele contabilitătii, Contabilitatea financiară, Contabilitatea de gestiune, Contabilitatea institutiilor publice, etc.

Cursul vine să completeze seria de discipline de învătământ necesare formării specialistilor în domeniul financiar contabil acoperind problematica unei nise care nu a fost tratată până în prezent în învătământul universitar românesc.

Cuvinte-cheie:
persoane juridice fără scop patrimonial; asociatia; fundatia; constituirea asociatiilor; constituirea fundatiilor; faza extrajudiciară; faza judiciară; utilitate publică; dizolvarea asociatiilor/fundatiilor; lichidarea asociatiilor/ fundatiilor;

Persoane juridice străine fără scop patrimonial; dizolvarea si lichidarea persoanelor străine fără scop patrimonial; organizarea si conducerea contabilitătii; principiile contabilitătii; registrele de contabilitate;

evaluarea contabilă a patrimoniului; provizioane; planul de conturi; contabilitatea surselor proprii si a împrumuturilor pe termen lung, aporturilor, diferentelor de curs valutar, rezervelor, fondurilor proprii, rezultatului net al exercitiului si a repartizării acestuia, subventiilor pentru investitii, împrumuturilor din emisiunea de obligatiuni, imobilizărilor corporale, necorporale si financiare, stocurilor de materii prime, decontărilor cu furnizorii, conturilor de asigurări sociale, protectie socială si conturi asimilate, decontărilor cu bugetul statului, decontărilor cu asociatii, trezoreriei, cheltuielilor si veniturilor, conturilor în afara bilantului; amortizarea imobilizărilor destinate activitătii economice; documente de sinteză contabile; bilant; cont de profit si pierdere; note explicative.

CAPITOLUL 1. ASPECTE GENERALE PRIVIND PERSOANELE JURIDICE
FĂRĂ SCOP PATRIMONIAL
Persoanele juridice se pot clasifica din punct de vedere al naturii scopului în:persoane juridice cu scop patrimonial, în această categorie intrând societătile comerciale;persoane juridice fără scop patrimonial, adică asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase, precum si pentru altele asemenea înfiintate în baza unor legi speciale în scopul desfăsurării de activităti fără scop patrimonial1.

Beneficiile sau excedentul din activitătile fără scop patrimonial nu se distribuie între membrii fondatori. Ele sunt utilizate integral pentru atingerea scopului propus. Lucrarea de fată doreste prin modul de tratare să arate complexitatea activitătilor desfăsurate de persoanele fără scop patrimonial în cadrul cărora asociaŃiile si fundatiile detin o
pondere însemnată.

1.1. Delimitări si definitii ale asociatiilor si fundatiilor care desfăsoară activităti fără scop patrimonial
Scopul constituirii unei organizatii fără scop patrimonial trebuie să fie licit, determinat si să aibă un anumit caracter de permanentă.

Asociatia fără scop patrimonial este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei întelegeri, pun în comun si fără drept de restituire contributia materială, cunostintele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităti în interes general, comunitar sau, după caz, în interesul lor, personal patrimonial.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.