Contabilitatea si analiza cheltuielilor si a rezultatului

Trimis la data: 2011-04-01 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 35 Nota: / 10 Downloads: 966
Autor: A claudia Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala. Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala cat si in valuta. 2.Contabilitatea se organizeaza si se conduce intr-un compartiment distinct de catre contabilul sef ce poseda studii superioare. 3.Persoanele din cadrul compartimentului contabil sunt obligate legal sa tina contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.4.Documentele produse de catre departamentul contabil, in care se prezinta situatiile financiar contabile, trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare, a performantei financiare, a fluxurilor de trezorerie si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata.

5.In atributiile compartimentului contabil intra si urmatoarele:intocmirea documentelor justificative privind operatiile patrimoniale ;organizarea si tinerea corecta si la zi a contabilitatii ;
organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului si valorificarea rezultatelor acesteia ;respectarea regulilor de intocmire a situatiilor financiare, publicarea si depunerea la termen a acestora la organele de drept ;pastrarea documentelor justificative, a registrelor si situatiilor financiare ;organizarea contabilitatii de gestiune, adaptata la specificul societatii.

6.Contabilitatea clientilor si furnizorilor, a celorlalte creante si obligatii se tine pe categorii, precum si pe fiecare persoana fizica sau juridical.
7.Contabilitatea cheltuielilor si veniturilor are urmatoarea structura:
contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura sau destinatia lor, dupa caz ;contabilitatea veniturilor se tine pe feluri de venituri, dupa natura sau sursa lor ;contabilitatea veniturilor bugetare, a fondurilor speciale si a veniturilor extrabugetare se tine pe subdiviziunile clasificatiei bugetare.

II.CONTABILITATEA FINANCIARA A CHELTUIELILOR
Cheltuielile sunt reprezentate de totalitatea operatiilor economice care afecteaza patrimoniul intreprinderii prin diminuarea activului, cum ar fi consumul de materiale, sau prin marirea pasivului, ca de exemplu, inregistrarea obligatiei de plata pentru utilitati prestate de terti (apa, gaze, curent electric).

Organizarea contabilitatii cheltuielilor are la baza conceptia dualistica specifica tarilor cu economie de piata dezvoltata si anume:
contabilitate financiara, care cuprinde in obiectul sau evaluarea si inregistrarea cheltuielilor grupate in functie de natura activitatilor (de exploatare, financiara, exceptionala) si de natura resurselor utilizate (cheltuieli cu materii prime, materiale, de personal, servicii primite, amortizari).

contabilitatea de gestiune, care cuprinde in obiectul sau contabilizarea cheltuielilor grupate dupa destinatia si functia lor pe feluri de produse, lucrari si servicii.

La organizarea contabilitatii financiare a cheltuielilor se tine seama de unele din principiile de organizare a contabilitatii, si anume:potrivit principiului independentei exercitiului, toate operatiile care determina cheltuieli sunt inregistrate in contabilitate in momentul producerii lor, fara a se tine seama de data platii lor.

Reflectarea cheltuielilor in faza de angajare si consum face din contabilitatea financiara o contabilitate de angajamente;principiul prudentei impune inregistrarea cheltuielilor cu amortizarile si provizioanele, indiferent de existenta unor rezultate financiare favorabile;principiul noncompensarii interzice efectuarea de compensari intre cheltuieli si venituri, inregistrate la conturi de rezultate diferite.

Cheltuielile reflectate in contabilitatea financiara pot fi grupate in functie de momentul angajarii lor astfel:
a)Cheltuieli constatate in momentul platii lor, care se inregistreaza in corespondenta cu conturile de trezorerie.
b)Cheltuieli angajate cu plata ulterioara, motiv pentru care se inregistreaza in corespondenta cu conturile de terti.
c)Cheltuieli contabile calculate pentru a estima deprecierile definitive sau latente, fara a angaja o plata, reprezentate de amortizari si provizioane.

CHELTUIELILE DE EXPLOATARE cuprind:
-cheltuieli privind consumurile de materii prime, materiale auxiliare, combustibili, ambalaje, piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile, costul de achizitie al obiectelor de inventar consumate, costul de achizitie al materialelor nestocate , trecute direct asupra cheltuielilor, costul de achizitie al energiei si apei consumate, costul de achizitie al animalelor si pasarilor si costul marfurilor vandute;

-cheltuieli cu lucrari si servicii executate de terti: intretinere si reparatii, redevente, locatii de gestiune si chirii, studii si cercetari, inclusiv sumele platite pentru contractele de cercetare, cheltuieli cu alte servicii executate de terti (colaboratori, comisioane , onorarii, cheltuieli de protocol, reclama, publicitate, transportul de bunuri si persoane, deplasari, detasari si transferari, posta si taxe de telecomunicatii, servicii bancare si altele);

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.