Contaminanti ai produselor alimentare si ai mediului

Trimis la data: 2013-04-17
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 8.09 / 10
Downloads: 0
Autor: dedeya
Dimensiune: 2028kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
POLUANT este orice substanta solida, lichida, sub forma gazoasa sau de vapori sau forma de energie (radiati electromagnetica, ionizanta, termica, ionica sau vibratii) care introdusa in mediu, modifica echilibrul constituentilor acestuia si al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale, iar prejudiciul este efectul cuantificabil in cost al daunelor asupra sanatatii oamenilor, bunurilor sau mediului provocat de poluanti, activitati daunatoare sau dezastre.
Potrivit definitiei din Council Regulation 353/93 CEE, "sunt contaminanti toate substantele prezente in alimente care nu au fost adaugate intentionat dar care pot rezulta din productia, procesarea, prepararea, ambalajul si ambalarea, transportul si depozitarea alimentelor sau din mediul inconjurator".

Cunoasterea circuitului diverselor substante nocive in mediu este necesara pentru:a putea estima cantitatile totale de substante care patrund in organism.pentru a intrerupe acest circuit si a realiza o protectie a mediului ambiant.

Principalele etape ale patrunderii substantelor toxice in organism sunt:
A.Expunerea
Acuta
Cronica
B.Caile de patrundere si absorbtia:
Respiratie
Digestiva
Transcutanata
C. Biotransformarea
Transport
Distributie
Metabolizare
D.Depozitarea- de durata foarte variabila
E.Eliminarea
Respiratorie
Biliara
Tegumentara

Ecotoxicologia, ramura recenta a toxicologiei, studiata efectele nocive ale poluantilor chimici asupra ecosistemelor vegetale si animale, terestre si acvatice. Totodata, studiaza trecerea substantelor toxice de-a lungul lanturilor alimentare cu posibilitatea de acumulare la anumite nivele ale acestora, ceea ce prezinta pericol pentru om.

Organizatia Ecotoxicological Profile Analysis recomanda efectuarea unui analize ecotoxicologice privind comportarea unei substante in diferite conditii de mediu prin care sa se evidentieze:gradul de sensibilitate sau rezistenta a substantei de testat la diferite procedee tehnologice curent utilizate pentru inactivarea sau dezagregarea ei(descompunere aeroba in instalatii cu namol activat, degradarea si mineralizarea in dispozitive de compostare , distrugere prin incinerare)comportarea substantei in organism, respectiv metabolizarea si excretia ei sau dimpotriva bioacumularea si retentia ei in diverse categorii de organisme(alge, pesti, om)circulatia substantei in mediu ca urmare a solubilitatii ei, capacitatii de evaporare din sol si ape, infiltratiei in diferite categorii de soluri, distributiei in sisteme ape/sol si ape/solventi organici,etc,.

Potrivit acestor teste, o substanta este considerata acceptabila din punct de vedere ecotoxicologic daca prezinta un grad scazut de acumulare in mediu si organisme, daca este degradabila in elementele mediului si daca poseda o econocivitate redusa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.