Contaminarea

Trimis la data: 2014-08-03
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia_S
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Princip modalitati de contaminare st:1)Contactul - este cantitativa mai imp si mai studiata prin determinarea germenilorde pe supraf. Nr de germeni sau de colonii pe cm2 este un indice al riscului de contaminare directa si este proportional cu sarcina microbiana a supraf studiate. Pt a limita ac forma de contaminare toate obiectele neutilizabile in contact cu prod tb sa faca obiectul curatirii si dezinfectiei. 2)Convectia - care se refera la contaminarea atmosferica transmisa prin convectie. Originea ac contaminari poate fi exterioara fabricii adusa cu aer proaspat de ventilatie prin gurile de distrubutie.
Incarcatura microbiana a ac aer ext este in fctie de cond meteorologice si de act exterioara. Mai poate fi datorita si cond interioare si in ac caz tb sa se tina cont de:-antrenarea part solide de praf de pe supraf datorita curentilor de aer;- emisia de part de praf de catre personal. Ac 2 moduri de contaminare st independente si se alimenteaza unul de la altul prin diverse fluxuri materiale. Pt a se evita alimentarea contaminarii aeriene tb luate urm masuri: - eliminarea tuturor supraf orizontale inutile sau inaccesibile; - desprafuirea prod; - protejarea surselor de part inevitabile (deplasarea pers);

- limitarea patrunderii in incapere a aerului necontrolat. Natura si imp contaminarii prin intermediul aerului ambient. Clasele de imp din aer Contaminarea aeriana poate fi exprimata in particule sau unitati formatoare de colonii/ unitatea de volum. Pt part microbiologic iau in considerare acele part cu diametru mai mare de0.5 μm si nr lor se determina prin numararea laser. Aspecte cantitative Nivelul de contaminare este legat de tipul activitatilor desf in spatiul dat. Un spatiu inchis fara activitati industriale prez o atmosfera curate.

Emisia de particule de la un individ in tinuta de oras variaza de la 100000/m2 in stare de repaus pana la mai multe milioane in fctie de tipul de activitate. Alte surse prod de particule st:-praful depozitat ce este antrenat in suspensie de catre un current de aer; - aportul de aer fals din ext; - sistemele de evacuare a apelor uzate; - ambalajele si alte mat ealimentare. Organizarea sectiilor de lucru, separarea activit tb sa permita ameliorarea nivelului de contaminare in fiecare zona. Aspecte calitative Bact sau droj predomina in ind alim si in special acolo unde umiditatea este ridicata.

Mucegaiurile st totdeauna prezente dar pt ca st adaptate prin spori se dezv si in prod uscate si pulverulente. Filtrarea sistematica a aerului si distributia sa pringurile de difuzie amelioreaza nivelul generat de contaminare aeriana. S-a demonstrat ca prezenta patogenilor ca:Listeria, yersinia, salmonella in prod alim este legata de calit aerului. In unele biotehnologii si in unele domenii ale ind alim, bact saprofite pot produe defecte si alterari atat mat prime cat si semifabricatelor si a prod finite, iar in alte cazuri bact saprofite pot fi tolerate fiind indispensabile pt realiz prod alimentare:ex Salam de Sibiu
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.