Contaminarea mediului cu cadmiu

Trimis la data: 2014-01-08 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Turescu sorina Dimensiune: 151kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Deseurile sunt generate in diferite stadii ale activitatii umane si reprezinta o caracteristica inevitabila a unei societati industrializate sau in curs de industrializare. Termenul "deseu" este definit in legislatia europeana in articolul 1 al Directivei Consiliului74/442/CEE privind deseurile: "deseu reprezinta orice substanta sau obiect de care posesorul se debaraseaza conform prevederilor legislatiei in vigoare".Definitia a fost modificata de Directiva Consiliului 91/156CCE(Directiva Cadru) astfel: "deseu va insemna orice substanta sau obiect pe care posesorul il arunca, sau intentioneaza sau este obligat sa-l arunce". (XXX-2005)

Cadmiul se gaseste in mod natural in cantitati mici in aer, apa si sol. Deoarece cadmiu este un metal, acesta nu se rupe in jos si se poate acumula in timp. Principala poarta de intrare acadmiului in mediu este prin aer. In aer,cadmiul ajunge sub forma de particule material in urma emisiilor de la incinerarea deseurilor, emisiilor din metalurgie. In atmosfera, Cd mai patrunde din eruptiile vulcanice, particulele de sol purtate de vant si arderea padurilor.

S-a estimat ca activitatea antropogena este raspunzatoare pentru un aport de Cd in atmosfera de 3 pana la 10 ori mai mult decat din surse naturale, o mare parte fiind datorata prelucrarii minereurilor de sulfuri. Arderea deseurilor menajere sau industriale si arderea carbunelui sau ulei poate elibera cadmiu in aer. Cadmiu, de asemenea, poate fi eliberat si de industria auto, industria de prelucrare a metalelor, de baterii si de fabricarea vopselelor, a deseurilor de tractiune si de activitati de eliminare. Acesta, mai poate fi eliberat in aer, prin incinerarea gunoiului menajer care contine materiale plastice si baterii cu nichel-cadmiu. Fumul de tigara contine cadmiu.

In mediu, cadmiul ajunge pe trei cai importante: rafinarea si folosirea Cd, topirea minereurilor de Cu si Ni si prin arderea combustibililor fosili. Nivelul procentual al incarcaturii de Cd din malul apelor uzate reprezinta o problema in ceea ce priveste evacuarea sa si limitarea sau prevenirea aplicarii malurilor pe terenuri ca fertilizatori. Cadmiul este intens utilizat in procese industriale. Dintre acestea, de mare importanta sunt: acoperirile galvanizate, baterii, vopsele, cerneluri si mase plastice. Utilizarea crescuta a Zn in fertilizatori poate conduce la contaminari cu Cd. Fertilizatorii cu fosfati contin intre 5 si 100 mg•kg-1 Cd, iar pana la 300 mg• kg-1 Cd poate fi prezent in malul apelor uzate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.