Contenciosul administrativ

Trimis la data: 2013-08-07
Materia: Drept
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 15
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Controlul adiministrativ intern si extern
A) Controlul administrativ intern consta in verificarea activitatii subdiviziunilor din sistemul administratiei publice de catre organelle colegiale sau unipersonale de conducere sau de functionarul de rang superior cu drept de control din cadrul aceleiasi institutii administrative si luarea masurilor necesare pentru inlaturarea deficientelor sau prevenirea producerii acestora. Acest control este permanent si cuprinde intreaga activitate si toate structurile componente ale institutiei publice urmarind legalitatea, eficienta si oportunitatea actiunilor administrative. Fiind executat de functionary din interiorul institutiilor, aceasta forma de control este in fapt un autocontrol.
Organizarea administratiei publice are la baza principiul ierarhiei. Prin ierarhie in cadrul unei institutii publice se inteleg raporturile de subordonare existente intre diversi functionari care depind de aceslasi sef ierarhic, fiacre functionar fiind legat individual de seful ierarhic. In cazul controlului intern subiect active al acestei forme de control sunt toti functionarii institutiei care exercita verificarea activitatii subordonatilor, fie in mod colectiv, atunci cand acestia alcatuiesc compartimente organizate, fie in mod individual.

Declansarea controlului printr-o sesizare sau reclamtie poarta denumirea de recurs gratios. Di punct de vedere juridic recursul gratios reprezinta o conditie prealabila folosirii actiunii in contenciosul administrativ. Procedura controlului intern consta in verificarea activitatii administrative care se poate realiza din aficiu sau in temeiul unui recurs gratios. Dintre actele administrative sau operatiunile administrative prin care cei abilitati sa efectueze controlul ierarhic amintim posibilitatea conducatorului institutiei sau al compartimentului de a anula sau suspenda actele subordonatilor si chiar posibilitatea de a se substitui uneori acestora.

In valorificarea actiunilor de control intern se poate declansa si raspunderea juridical in special raspunderea disciplinara a functionarilor. Exista unele forme de control intern strict specializate ethnic si anume: controlul financiar preventiv, controlul de gestiune, auditul intern etc., B) Controlul administrativ extern cuprinde mai multe forme ce control si anume:1. Controlul ierarhic ce se exercita in cadrul raportului juridic de subordonare ierarhica, raporturi in care subiectele de drept se afla in cadrul unei ierarhii administrative, iar subiectul active de drept este titularul unei competente pe care o exercita, o autoritate ierarhic superioara fata de alt subiect participant.

Spre deosebire de controlul intern care se efectueaza in interiorul aceleasi institutii administrative controlul ierarhic se exercita de o institutie ierarhic superioara asupra activitatii unei institutii subordonate. Procedural controlul ierarhic se poate declansa din oficiu sau pe baza unei reclamatii ori sesizari facuta de o persoana interesata, impotriva activitatii unei institutii publice prin declansarea a ceea ce se chiama recurs ierarhic. Recursul ierarhic reprezinta posibilitatate pe care art. 7 din Legea nr. 554/2004 o ofera celor vatamati in drepturile lor prin actele administrative, pe care acestia o pot folosi inainte de a se adresa instantelor de contencios administrativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.