Contestatia fiscala

Trimis la data: 2016-01-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: ola_aura Dimensiune: 38kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Contestatiaeste o caleadministrativa de atacsi nu inlaturadreptul la actiune al celui care se consideralezatindrepturile sale printr-un act administrativ fiscal sauprinlipsaacestuia, inconditiilelegii. Este indreptatit la contestatienumaicel care consideraca a fostlezatindrepturile sale printr-un act administrativ fiscal sauprinlipsaacestuia.Act administrativ fiscal, definitie - actul administrativ fiscal este definit prin art. 41 C. proc. fisc., reprezentand actul emis de organul fiscal competent in aplicarea legislatiei privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale.

Obiectul contestarii il constituie, in primul rand, un act administrativ fiscal. Apreciem ca contestarea nu se limiteaza la titlurile de creanta, ci poate privi orice act administrativ, emis de organul fiscal, atat cele formale (nota de compensare), cat si cele informale (o simpla adresa, care produce efecte juridice). Conditia pentru a face obiectul unei contestatii, este ca inscrisul sa corespunda definitiei din art. 2 lit. c) din Legea nr. 554/2004:

actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publica in vederea executarii ori a organizarii executarii legii, dand nastere, modificand sau stingand raporturi juridice. Astfel, inscrisul provine de la un organ fiscal, este emis pentru a aplica legea si pentru a produce efecte juridice. In aceasta ipoteza, contribuabilul introducere o cerere in anulare totala sau partiala.

In al doilea rand, poate constitui obiect al contestatiei si lipsa actului administrativ fiscal. Organul fiscal nu a emis un act administrativ fiscal, iar termenul de emitere, de 45 de zile prevazut de art. 70 C. proc. fisc. a expirat. Nu intereseaza daca actul se emite la cererea contribuabilului ori din oficiu. Nu intereseaza nici daca refuzul este explicit (consemnat intr-un inscris) ori implicit, prin simpla implinire a termenului de emitere.

in aceasta ipoteza, contribuabilul introduce o cerere in obligatie de a face. Apreciem ca daca refuzul este cuprins intr-un inscris, ce verifica natura de act administrativ fiscal, atunci actiunea are caracter mixt, fiind concomitent o actiune in obligatie de a face si o actiune in anulare.
Nu pot face obiectul contestarii actele de executare si actele de sanctionare, intrucat pentru acestea este prevazuta o procedura distincta.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.