Contextual sociocultural al aparitiei sociologiei

Trimis la data: 2010-08-16
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.68 / 10
Downloads: 22
Autor: Irinel Stanescu
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La sf sec al 18 incepulul sec 19, in Europa Occidentala sunt pregatite premisele teotetice si practice ale aparitiei sociologiei ca stiinta autonoma. O premisa social politica o constitue climatul social tensionat drodus de infrangerea lui Napoleon si reintoarcerea borbonilor pe tronul frantei. Acest eveniment a generat ostilitate, atat in randul taranilor cat si in randul orasenilor precum si asupra unei parti din burghezia franceza care tineau la traditiile feudale absolutiste ale borbonilor.O alta premisa a aparitiei soc se refera la aspectele de ordin cultural. Problematica sociala nerezolvata, sub aspect stiintific de filosofiea sociala impunea cu necesitate aparitia unei noi discipline.
O a treia premisa, are in vedere dimensiuni epistemologice. In aceasta perioada stiintele exacte si stiintele naturii se maturizasera si solicitau perspective sistematice de abordare a celorlalte domenii ale societatii. Noua stiinta(sociologia) urma sa raspunda cerintelor care se anuntau tot mai complexe de reforma sociala..

2.contributia lui Auguste Comte la dezvoltarea sociologica ca stiinta/Comte a reusit sa legitimeze si sa legalizeze sociologia, deoarece i-a stabilit locul in sistemul stiintelor. Dupa el, stiintele formeaza o serie logica, riguroasa, care nu poate fi schimbata sau rasturnata, incepand cu matematica, urmand cu astronomia, fizica, chimia, biologia si sfarsind cu sociologia./Comte sustinea ca dezvoltarea spiritului uman a parcurs trei stadii, idee ce reprezinta conceptia sa despre progresul social ca reflectare a evolutiei progresului spiritual al omenirii.

a) starea teologica, in care spiritul uman isi reprezinta fenomenele ca fiind procese de actiunne directa si continua a agentilor supranaturali. Aceasta stare are 3 perioade :1)fetisismul (credinta ca obiectele sunt inzestrate cu viata proprie),politeismul(deosebirea lucrurilor si fenomenelor de fortele naturale) si monoteismul (credinta ca exista un singur d-zeu), b) starea metafizica sau abstracta, caracterizata prin inlocuirea agentilor supranaturali de forte abstracte, precum natura ;

c) starea stiintifica sau pozitiva in care spiritul uman ajuns la matutitate, respinge ideea de a cauta cauza suprema, luand in considerare relatiile invariabile de succesiuni si similitudini. Ideile lui Comte despre evolutia spiritului uman, potrivit celor A© legii celor 3 stari se structureaza intr-un sistem teoretic cunoscut sub numele de pozitivism.

3. Emile Durkeim : faptul social , constiinta colectiva si comportamentul social/In viziunea lui Dur faptele sociale sunt aspecte ale vietii oamenilor, care nu pot fi explicate in termeni specifici individului pentru ca ele se produc independent de acesta. Caracterul obiectiv al faptului social se manifesta prin constrangerea individului . Constiinta colectiva nu se refera la ceva material, ci la produsele activitarii anterioare(obiceiurile stabilite, monumentele literare, artistice etc).

Constiinta colectiva isi face simtita prezenta pentru individ prin constrangere, adica prin limitarea vointei si libertatii individului. Prin termenul de constrangere , durk accentuaeaza deosebirea dintre procesele sociale si obiectele fizice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.