Contextualismul lui Murray Krieger

Trimis la data: 2009-07-07
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.58 / 10
Downloads: 0
Autor: Stroe Ioana
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Murray Krieger este cunoscut publicului roman prin lucrarea sa fundamentala, Theory of Criticism (1976), tradusa si prefatata de Radu Surdulescu pentru Editura Univers, in 1982. In critica americana, Krieger ocupa si in clipa de fata, la aproape trei decenii de la debutul din 1956 cu The New Apologists for Poetry, o pozitie de prima importanta. Aceasta longevitate critica se datoreaza, pe langa factorul inefabil care e talentul autorului, celei mai frapante trasaturi a sistemului sau: vointa de a sintetiza traditia cu orientarile critice contemporane, caracterul deschis al unei critici care se subscrie domeniului "dialogisticii" [1].
Componenta traditionala a sistemului o reprezinta mostenirea New Criticismului. Cum insa, in ciuda reactiilor adverse care-l dizolva dupa 1950, New Criticismul va ramane manifestarea cea mai caracteristica a gandirii critice americane, aceea in functie de care adversarii si urmasii isi definesc in continuare pozitiile, componenta New Critica, asumata ferm de sistemul kriegerian, ii da acestuia dimensiunea sa reprezentativ americana.

Prima componenta post-New-Criticista, perfect asimilata sistemului lui Krieger, este cea existentialista. Ulterior, sistemul sau devine rezonatorul dialogului partial cu estetica receptarii (modelata de o viziune filosofica neokantiana), cauta echivalente in semiotica lui Saussure sau in teoria actelor de vorbire, si e marcata mai recent de impactul puternic cu deconstructivismul. In schimb Murray Krieger refuza constant orice dialog cu orientarile de tip determinist, pe care le considera definitiv depasite prin New Criticism [2].

Nu l-a atras, dupa cate stiu, nici "critica constiintei" impusa de Georges Poulet, care a dominat autoritar scena americana inaintea deconstructivismului lui Derrida [3]; faptul e explicabil, pentru ca Murray Krieger refuza de la bun inceput dialogul cu orientarile critice care deplaseaza accentul de pe opera (inclusiv opera receptata prin experienta estetica) pe factori anteriori ei si exteriori universului lingvistic.

Voi urmari, in cele ce urmeaza, felul in care sistemul kriegerian se cristalizeaza si evolueaza in relatie cu directiile pe care le pune in dialog: New Criticism, estetica receptarii, existentialism si deconstructie.2. Principalul element comun cu New Criticismul este ceea ce M. Krieger numeste "contextualism". Dintre cele trei tipuri de "context" care pot aparea in studiul operei literare (contextul - sau reperele - cititorului, contextul probabil al autorului si contextul dezvoltat in interiorul operei insasi), contextualismul e interesat doar de al treilea:

To claim that the poem is a tight, compelling, finally closed context - not reducible to any prior context - leads this theoretical approach to be properly termed A©contextualism>> [4]. Unitatea aristotelica a operei ca totalitate "inchisa", structurata, da caracterul autosuficient al textului literar inteles organicist. Contextualismul respinge (ca si formalismul rus, caruia ii e tributar fara s-o recunoasca) separatia continut / forma, si intelege discursul literar ca un sistem complex si tensionat de opozitii, care "must keep us, inside, bouncing from opposition to opposition, as we realize the fullness and the complexity of the internal relations of the unique contextual system" [5].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.