Continutui si rolul marketingului

Trimis la data: 2003-01-08
Materia: Marketing
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 47
Nota: 7.55 / 10
Downloads: 18
Autor: Bogdan D.
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1006
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Continutui si rolul marketingului - Prin esenţă explicăm noţiunea de marketing. Noţiunea de marketing - participiul prezent al verbului “to market” care înseamnă a cumpara, a vinde. Acest termen corespunde mai multor accesiuni, în domeniul ştiinţei, o disciplină, un demers, o activitate practică, o funcţie a întreprinderii. Continutui si rolul marketingului
Continutui si rolul marketingului - Prin esenta lui, marketingul încearcă să trateze lumea şi să o înţeleagă prin problemele, necesităţile, standardele ei de viaţă. Marketingul oferă posibilitatea adecvării producţiei la consum pe tot parcursul realizării unui produs. Prin marketing trebuie să se înţeleagă desfăşurarea tuturor activităţii necesare constatării nevoilor pieţei. Programarea disponibilităţilor de produse, distribuţia fizică, facilitarea procesului de cercetare a produsului.

Marketingul reprezintă o nouă optică şi concepţie asupra orientării, organizării şi desfăşurării activităţii economice. Orice activitate economică trebuie îndreptată în direcţia satisfacerii cerinţelor efective ale consumatorului.

În viziunea marketingului punctul de plecare pentru organizarea şi desfăşurareaoricărei activităţi trebuie să-l constituie întâi cercetarea nevoilor şi a perspectivelor nevoilor de consum pornind de la conceperea produselor până la vânzarea lor dar şi urmărirea în consum al produselor.

În al doilea rând - raportarea producţiei la mediul înconjurător.
În al treilea rând - cunoaşterea mediului de atragere şi utilizare.
În al patrulea rând - utilizarea pentru fundamentarea deciziilor de marketing a unui instrumentar specific.

Acest instrumentar se axează pe fluxul de informaţii dintre întreprindere şi mediu, prelucrarea informaţiei, verificarea în practică a efectelor deciziilor de marketing. În concluzie, conţinutul marketingului implică de-opotrivă o atitudine, un ansamblude activităţi practice, un instrumentar ştinţific.

Folosirea marketingului de către o firmă asigură acesteia o serie de trăsături ca:
- receptivitate la cerinţele pieţei;
- cunoaşterea cerinţelor;
- capacitatea de adaptare a firmelor;
- inventabilitate şi spirit creator;
- eficienţă maximă.

Şcoala americană introduce alături de noţiunea de marketing, notiunea de concept de marketing. Dacă marketingul este un concept sau o gândire practică, conceptul de marketing este o atitudine, o filosofie.

Filip Cotler unul dintre cei mai mari gânditori americani defineşte 6 grupuri de concepte ale marketingului:
1. Nevoile, dorinţele şi cererea;
2. Produsele;
3. Valoarea, costul şi satisfacţia;
4. Schimburile, tranzacţiile si relaţiile;
5. Piaţa;
6. Marketingul.

1. Nevoile, dorinţele si cererea.
Pentru a supravieţui fiinţa umana are nevoie să mănânce, să se îmbrace, să se adăpostească, să fie stimulată. Aceste nevoi nu sunt date de societate, nu sunt create de marketing. Ele se nasc o dată cu apariţia fiinţei umane şi se dezvoltă. Nevoia este limitată. Dorinţele pot fi infinite. Dorinţele evoluează începând din şcoală, din întreprindere, din familie. Dinstincţia dintre nevoi şi dorinţe nu e creată de marketing. Marketingul poate influenţa dorinţele şi nu nevoile. Marketingul poate influenţa cererea pentru anumite obiecte.

2. Produsele.
Nevoile şi dorinţele pot fi satisfăcute prin produse. Produsul este orice entitate care poate satisface o nevoie sau o dorinţă. Noţiunea de produs evocă cel mai bine bunurile tangibile - o maşină, un TV, dar produsul poate lua forma unei idei. Produsele îndeplinesc anumite funcţii. Elementul cheie îl constituie serviciul pe care îl realizează serviciul.

3. Valoarea, costul şi satisfacţia.
Se numeşte valoare capacitatea unui produs de a satisface un ansamblu de nevoi şi trebuinţe. Persoana defineşte valoarea unui produs.

4. Schimbul, tranzacţia şi relaţia.
Schimbul presupune 4 condiţii: să existe 2 părţi. Fiecare parte are ceva ce ar putea prezenta interes pentru cealaltă. Fiecare parte are posibilitate a de comunicare. Fiecare parte este liberă să aleagă.

5. Piaţa.
Noţiunea de schimb conduce la notiune de piaţă. Piaţa este o categorie economică a producţiei de mărfuri în care îşi găseşte expresia totalităţii actelor de vânzare-cumpărare. Piaţa presupune cererea, oferta şi o mulţime de mărfuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.