Continutul principiilor fundamentale

Trimis la data: 2009-11-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.87 / 10
Downloads: 17
Autor: Marian
Dimensiune: 12kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În doctrină s-a arătat că principiul legalităţii constituie un principiu
cadru, în sensul că el trebuie aşezat în fruntea celorlalte principii întrucât el îşi răsfrânge aplicarea asupra tuturor celorlalte principii procesual penale, pentru că fiecare dintre acestea sunt înscrise în lege şi funcţionează în formele prevăzute de lege.
În esenţă, el exprimă regula că întreaga activitate procesual penală trebuie să realizeze în strictă conformitate cu dispoziţiile legii („nula justitia sine lege”).

Sursa acestui principiu este constituţională. Ne referim la art.1 alin.5 din Constituţia revizuită a României, care prevede că „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.

În cadrul procesului penal, acest principiu constituţional este transpus în redactarea art.2 alin.1 din actualul Cod de procedură penală, care prevede că „procesul penal se desfăşoară atât în cursul urmăririi penale, cât şi în cursul judecăţii, potrivit dispoziţiilor prevăzute de lege”.

Din economia textului sus-menţionat, rezultă, prin interpretare, că
realizarea şi respectarea principiului legalităţii în procesul penal, implică, cumulativ, următoarele cerinţe:
- ca întreaga activitate procesuală atât în faza de urmărire, cât şi în faza de judecată, să fie realizată numai de către organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti înfiinţate prin lege, în compunerea şi potrivit atribuţiilor stabilite prin lege şi de către persoanele cărora legea le acordă drepturi procesuale;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.