Continutul social-economic al impozitelor

Trimis la data: 2015-02-13 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Bianca_P Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Impozitele sunt un element necesar in relatiile economice ale societatii chiar din momentul aparitiei statului. Evolutia si modificarea formelor statului neaparat sunt urmate de modificari ale sistemului fiscal. In prezent, intr-o societate civilizata impozitele constituie pentru stat sursa principala de venituri. In afara de aceasta functie pur-financiara, mecanismul fiscal se aplica de catre stat pentru a influenta procesul de productie, dinamica si structura acestuia, procesul tehnico-stiintific.

Teoria economica a fiscalitatii plaseaza in centrul preocuparilor, studiul efectelor impozitului atit la nivelul microeconomic, cit si macroeconomic. In acest sens, conceptul de baza este influenta fiscala: adica cine suporta in final povara impozitului si ce efect are aceasta in intreaga economie.
In domeniul fiscal sunt cunoscute mai multe notiuni care se refera la unul si acelasi obiect si anume asezarea, urmarirea si perceperea impozitelor, taxelor si altor venituri in favoarea statului.
Un sistem fiscal poate fi definit ca totalitatea impozitelor instituite intr-un stat care-i procura acestuia o buna parte din veniturile bugetare.

O alta definitie al sistemului fiscal este elaborata de L.Mehl si P. Beltrame, considerind sistemul fiscal ca totalitatea impozitelor in care componentele sunt in legatura dinamica intre ele ca si sistemul economic si aparatul socio-politic.
Sistemul fiscal este expresia vointei politice a unei societati organizate pe un anumit teritoriu, care dispune de o independenta satisfacatoare pentru a-si asigura, prin intermediul organelor reprezentative, "proiectarea" si "dotarea" cu o serie de reguli juridice, si in special, fiscale.

Aparitia si evolutia sistemelor fiscale sunt legate in mod inseparabil de procesul de satisfacere a nevoilor umane si de existenta organizarii sociale a umanitatii.Fiecare stat, din antichitate si pina astazi, si-a format propriul sau sistem fiscal, mai mult sau mai putin perfectionat.
Sistemele fiscale contemporane constituie un produs al istoriei civilizatiei umane, evolutia acestora oglindind evolutia structurilor social-economice, a curentelor ideologice si politice, a cercetarii stiintifice din ultimele cateva secole.

In evolutia sistemelor fiscale putem delimita cateva etape, cunoasterea carora ne va permite intelegerea prezentului, ocolirea greselilor trecutului si conturarea viitorului.
Etapa veche a evolutiei sistemelor fiscale se termina la inceputul sec XVI, caracterizandu-se prin structurile fiscale specifice civilizatiei agricole si cuprinde o perioada maia�� indelungata de timp in care relatiile fiscale evolueaza deosebit de lent, fapt ce se datoreaza evolutiei lente a structurilor politice si economice a diferitor unitati administrative, care erau instabile si se modificau permanent.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.