Continutul socio-economic al impozitelor si taxelor

Trimis la data: 2013-11-21 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Si´┐Żoerbu Dasha Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Continutul social economic al impozitelor
Cea mai veche resursa financiara este impozitul. Dupa cum s-a mentionat anterior, originile sale apartin perioadei de stagnare a organizatiei statale. Initial, s-a recurs la prelevari asupra bunurilor private, iar odata cu introducerea monedei se practica impozite in bani.
In sens general, impozitele reprezinta platile obligatorii, stabilite prin lege, pe care persoanele fizice si juridice le varsa din veniturile lor in bugetul statului.

Intre specialistii in fiscalitate se poarta uneori dispute cu privire la notiunea de impozit, la definitia data impozitului. Totodata fiecare din aceste definitii contine esentialul: obligatia persoanelor fizice si juridice de a plati la bugetul statului o parte din veniturile lor, sub forma de impozite care se stabilesc in functie de veniturile obtinute sau averea detinuta, iar plata acestora este cu titlu nerambursabil, fara contraprestatie directa din partea statului si obligatorie.

Faptul ca in loc de plata se folosesc notiunile de "prelevare", "contributie baneasca", etc., nu sunt aspecte esentiale si nu afecteaza sensul si continutul definitiei date de dictionarul explicativ al limbii romane. Intelegerea deplina si corecta , in special din punct de vedere fiscal, a notiunii de impozit, se asigura cu adevarat numai in conditiile in care se cunosc continutul sau economic si rolul sau pentru stat.

In literatura de specialitate se intalnesc mai multe notiuni de impozit, insa cel mai frecvent intalnita este:Impozitul reprezinta o contributie baneasca obligatorie si cu titlu nerambursabil, achitata, conform legii, statului de catre persoanele fizice si juridice pentru veniturile care le obtin sau pentru averea pe care o poseda. Plata impozitului se efectueaza in cuantumul si termenul precis stabilit prin lege.

Pentru a se intelege deplin si corect, din punct de vedere fiscal, continutul notiunii de impozit, se impun urmatoarele precizari legate de trasaturile impozitelor.Principalele trasaturi ale impozitelor sunt:
Legalitatea impozitelor. Aceasta presupune, ca instituirea de impozite se face in baza autorizarii conferite prin lege. Nici un impozit al statului nu se poate stabili si percepe decat daca exista legea respectiva la impozit.

Fiecare act normativ, prin care se stabileste un impozit, trebuie sa contina dispozitii clare, precise si la modul imperativ (obligatoriu) privind plata impozitului respectiv.Obligativitatea impozitelor. Aceasta inseamna, ca plata nu este benevola, ci are caracter obligatoriu pentru toate persoanele care obtin venituri sau detin bunuri din categoria celor supuse impozitarii conform legilor in vigoare.

In cazul in care un impozit nu se achita la termenul legal de plata, statul recurge la executarea silita, respectiv la recuperarea sumelor pe care le are de incasat prin preluarea unor bunuri din patrimoniul persoanei respective si vinzarea acestora, pina la recuperarea integrala a drepturilor sale.Nerestituirea impozitelor. Prevede, ca prelevarile de impozite la fondurile publice de resurse financiare se fac cu titlu definitiv si nerambursabil. Adica, transferurile de impozite facute in aceste fonduri sunt utilizate numai la finantarea unor obiective necesare tuturor membrilor societatii si nu unor interese individuale sau de grup.

Nonechivalenta impozitelor. Poate fi inteleasa, pe de o parte, ca o plata in schimbul careia contribuabilii nu beneficiaza de contraservicii imediate si direct din partea statului, pe de alta parte, ca o diferenta intre cuantumul impozitelor platite si valoarea serviciilor primite in schimb in viitor.

Intre impozite si taxe exista deosebiri:Taxele reprezinta plata efectuata de persoanele fizice sau juridice pentru serviciile prestate acestora de institutii publice.Prin urmare, taxele sunt reglementate ca obligatii bugetare datorate de persoanele fizice sau juridice, reprezentand plata neechivalenta pentru servicii solicitate de acestea unor institutii de stat dupa principiul recompensei speciale.

Trasaturile specifice ale taxelor sunt:Plata neechivalenta pentru servicii sau lucrari efectuate de organe sau institutii care primesc, intocmesc sau elibereaza diferite acte, presteaza servicii si rezolva alte interese legitime ale persoanelor fizice sau juridice. Plata serviciilor sau lucrarilor este neechivalenta deoarece, conform dispozitiilor legale, aceasta poate fi mai mare sau mai mica comparativ cu valoarea prestatiilor efectuate de organe sau institutii de stat.

Subiectul platitor este precis determinat din momentul cand acesta solicita efectuarea unei activitati din partea unei institutii de stat.Taxele reprezinta o contributie de acoperire a cheltuielilor necesare serviciilor solicitate de diferite persoane in mod direct si imediat.Astfel, intre cuantumul serviciilor sau activitatile prestate de catre stat nu exista un raport de echivalenta, fiind independente de costul, pretul sau valoarea serviciului prestat, caracteristic pentru care taxele se deosebesc fundamental de preturile marfurilor sau tarifele serviciilor executate de agentii economici.

Preturile si tarifele oglindesc toate cheltuielile de productie si circulatie, pe cand taxele nu au decat o valoare simbolica.Dreptul de a institui un impozit sau o taxa il are statul, care este exercitat de autoritatea publica - Parlamentul. Activitatea executiva in domeniul impozitelor revine guvernului, care o exercita prin intermediul aparatului fiscal.

Deosebirea intre impozite si taxe este evidenta, dar necesita careva concretizari. Trecerea la economia de piata si la autonomia economico-financiara a unitatilor administrativ-teritoriale impune, tot mai mult, existenta unei corelatii depline intre cheltuielile facute de stat si nivelul taxelor platite de contribuabili pentru serviciile de care beneficiaza. Cuantumul impozitului se determina fie in functie de volumul venitului impozabil, fie in functie de marimea materiei impozabile pentru care statul urmareste limitarea sau reducerea cit mai mult a acesteia.

Astfel, in cazul impozitului, prestarea unui serviciu direct si imediat din partea statului lipseste cu totul, pe cind pentru taxe se presteaza de catre stat un serviciu direct si pe cit posibil imediat.La impozite, termenele de plata se stabilesc in prealabil, in timp ce termenele de plata a taxelor se stabilesc, de regula, in momentul solicitarii sau chiar dupa prestarea serviciilor. Deci taxele prezinta plati efectuate de persoanele fizice sau juridice pentru serviciile prestate acestora de institutiile de drept public.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.