Contracte comerciale speciale internationale

Trimis la data: 2009-06-30
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.42 / 10
Downloads: 1084
Autor: Aurelia
Dimensiune: 264kb
Voturi: 46
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Actualmente pe plan mondial nu mai putem vorbi, în ceea ce priveste comertul mondial, de granitele statale clasice. Acest lucru se datoreaza dezvoltarii mijloacelor de comunicttii care pe de o parte a sters distantele geografice, iar pe de alta parte a inmultit vehicularea
marfurilor, serviciilor, capitalurilor, cooperarea economica si tehnicostiintifica.
Comertul mondial este un dat si un fapt social indispensabil al epocii contemporane când asistam la o dezvoltare, diversificare si specializare fara precedent a raporturilor comerciale internationale
care pornesc de la productie pâna la furnizarea de cunostinte tehnicostiintifice. În conditiile date economia unui stat izolat este sortita ruinarii, fapt pentru care fiecare tara cauta sa-si multiplice raporturile comerciale si economice fara de care este imposibila existenta sa.

România în contextual mondializarii Annual pe plan mondial OMC evalueaza parametrii care indica dezvoltarea raporturilor comerciale internationale, acestea fiind structurate pe trei niveluri, si anume :
- tari capitaliste dezvoltate;
- tari în curs de dezvoltare ;
- tarile Europei de Est;

În ceea ce priveste componensa si volumul comertului exterior al
României putem întâlni datele care ne intereseaza si coordonatele
acestora în Anuarul Statistic al României. Date de aceeasi factura pot
fi întâlnite în memorandumurile privind politica economica a tarii
noastre cuprinse în legile privind aprobarea aranjamentelor de
creditare stand-by, încheiate între România si Fondul Monetar
International.

Cadrul juridic al participarii României la comertul international
Acest cadru al participarii tarii noastre la comertul mondial este
stability de catre urmatoarele documente :
- acorduri cu vocatie universala în materie
- acorduri cu vocatie general European, precum si
-acorduri care pregatesc integrarea României în Uniunea Europeana.

România este membra a ONU si a Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD). Chiar de la constituirea acestui organism potrivit Statutului tarile membre trebuie sa se preocupe de favorizarea raporturilor comerciale internationale, în scopu garantarii si accelerarii economice, dezvoltare care trebuie fondata pe principii si politici reciproc avantajoase si sanatoase menite sa serveasca la armonizarea politicilor guvernelor si organizatiilor economice regionale în materie de comert.

Romania este parte de asemenea, la Acordul de la Marrakesh privind constituirea organizatiei Mondiale a Comertului. Scopul acestui acord este aplicarea unui sistem comercial multilateral care sa sprijine efortul de liberalizare a schimburilor comerciale internationale, precum si toate rezultatele Rundei Uruguay. Sub egida acestei organizatii îsi desfasoara activitatea „Acordul General pentru Comertul cu Servicii” (G.A.T.S.) precum si „Acordul privind aspectele comerciale legate de drepturile de proprietate intelectuala” (T.R.I.P.S.).

Mentionam din rândul acordurilor cu vovatie general europeana, Carta de la Paris pentru o noua Europa, adoptata la 21 noiembrie 1990 si semnata de România împreuna cu toate statele europene participante la Conferinta pentru Pace si Securitate în Europa (C.S.C.E.) carora li s-au adaugat SUA si Canada. Aceasta carta atesta vointa statelor semnatare de a creste volumul si structura schimburilor economice internationale. Carta evidentiaza ideea ca o cooperare economica bazata pe economia de piata este un element esential al relatiilor dintre state si în acelasi timp contribuie la construirea unei Europene prospere si unite, timp în care institutiile democratice si libertatea economica favorizeaza progresul economic si social, iar schimburile de marfuri si tehnologii asigura stabilitatea.

Necesitatea unei cooperari economice si tehnico-stiintifice între statele participante, bazata pe economia de piata, libera initiativa ca si cresterea volumului schimburilor comerciale au fost reiterate în
„Documentele Conferintei la nivel înalt pentru securitate si cooperare
în Europa” ale carei lucrari au avut loc la Helsinki în luna iulie 1992.

Cu privire la acordurile internationale care au pregatit aderarea
României la Uniunea Europeana se impune sa precizam ca integrarea
României în Uniunea Europeana a reprezentat un obiectiv deopotriva
economic si politic care si-a gasit consacrarea în art. 148 din
Constitutia noastra.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.