Contracte de leasing

Trimis la data: 2011-07-01
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 9.48 / 10
Downloads: 1085
Autor: Monica elena
Dimensiune: 55kb
Voturi: 34
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obiectivul acestui Standard este de a stabili, pentru locatari si locatori, politicile contabile corespunzatoare si elementele ce trebuie evidentiate cu privire la leasingul financiar si operational.Termenul de leasing vine din englezescul "lease" care inseamna "a inchiria". Acest termen s-a extins cu rapiditate, fiind acum cel mai utilizat termen pentru a denumi aceste operatiuni, chiar daca el nu exprima, in fapt o inchiriere.
In epoca moderna, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, aveau loc in S.U.A. primele operatiuni care prefigurau leasingul. In 1877 aparatele de telefon au fost inchiriate abonatilor, iar acest contract avea sa fie denumit "lease".

Operatiunile de lease financing s-au dezvoltat foarte mult dupa al II-lea razboi mondial si datorita incurajarilor pe care S.U.A. le-au dat prin facilitatile fiscale. Leasingul echipamentelor (finance equipment leasing) a aparut in 1952, odata cu primele societati specializate de leasing.

Dupa anii '70 leasingul se extinde si in Asia si in America Latina, rare fiind tarile in care leasingul nu este practicat sub o forma sau alta. In tarile socialiste leasingul a fost utilizat si reglementat prima data in Cehoslovacia prin anii '80 iar apoi a fost utilizat in tari ca Polonia si Bulgaria. In Ungaria leasingul apare pe la mijlocul anilor '80.

Leasingul reprezinta o notiune care a patruns in toate dictionarele economice cu sensuri din ce in ce mai largi, fascinand prin simplitatea operatiunii si avantajele ei. El reprezinta o tehnica de finantare pe termen mediu si lung pentru societatile comerciale care doresc sa isi achizitioneze utilaje si echipamente, dar nu au posibilitati de finantare.

Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu pot sa-si greveze patrimoniul prin instituirea de ipoteci gajuri.

Din punct de vedere economic, leasingul reprezinta o operatiune de finantare in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie. Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un bun fara a plati imediat pretul.

1.2. Caracteristici ale leasing-ului
Leasing-ul este o modalitate de finantare eficienta a firmelor, o forma de atragere a resurselor financiare fara a apela la operatiunea de credit. In esenta, leasing-ul e achizitionarea de catre o societate financiara specializata a unor bunuri si inchirierea lor unui beneficiar care nu are la dispozitie resurse financiare necesare pentru procurarea acestor bunuri.

Avantajul leasingului este ca proprietarul are o pozitie mai buna decat un creditor daca intreprinderea se confrunta cu dificultati financiare. Iar pentru utilizator nu este necesara gasirea unor sume initiale importante; plata chiriei este considerata cheltuiala deductibila; existenta platilor fixe este un avantaj pentru debitor si implica un risc mai mare pentru creditor (desi pot fi stabilite plati progresive, proportionale, in valuta forte).

Leasing-ul este o metoda buna de finantare in principal datorita operativitatii cu care poate multumi necesitatile financiare ale agentilor economici si persoanelor fizice deopotriva. Printr-o operatiune de leasing pot fi ocolite procedurile complicate ale contractarii unor credite bancare, proceduri ce uneori presupun imobilizarea unor elemente ale patrimoniului societatii sau celui privat, pentru constituirea de garantii.

Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera, in mare masura, toate riscurile si avantajele aferente dreptului de proprietate asupra bunului. Titlul de proprietate poate fi transferat, in cele din urma, sau nu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.