Contractele colective de munca si acordurile colective de munca

Trimis la data: 2014-01-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Rusu Daniel Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Contractele colective de munca sunt reglementate prin Legea nr. 62/2011 a dialogului social si prin Codul muncii, in timp ce acordurile colective de munca sunt reglementate prin Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, prin Legea nr. 62/2011 a dialogului social si prin Hotararea Guvernului nr. 833/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor paritare si incheierea acordurilor colective.
Referate similare: Forma contractelor

De principiu, in sectorul bugetar, in contractul colectiv de munca nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturile in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia aplicabila pentru respectivele categorii de personal.
Asadar, daca in sectorul privat pot fi negociate si alte drepturi suplimentare fata de drepturile prevazute de lege, in sectorul bugetar acest lucru nu este posibil - negocierea colectiva ramanand la drepturile prevazute expres de lege.

De regula, negocierea salariala nu este posibila; prin exceptie, daca, prin lege, drepturile sunt reglementate intre limite minime si limite maxime, in ecartul dintre aceste limite se poate negocia.
In sectorul bugetar se negociaza numai dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale ordonatorilor de credit.
Incalcarea acestor reguli, instituite in sectorul bugetar, atrage nulitatea clauzelor ilegale.

Pentru functionarii publici - in cazul carora se incheie acorduri colective de munca - se poate negocia numai cu privire la problemele enumerate limitativ de art. 72 din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici, respectiv:. Negocierea colectiva presupune deplina libertate a partilor - cu exceptia nivelului unitatii la care negocierea colectiva este obligatorie cu scopul de a se crea premisele unui regim mai favorabil pentru salariati.

Obligatia negocierii colective instituita la nivelul unitatii este de diligenta (de mijloace), iar nu de scop - astfel ca, partenerilor sociali le revine obligatia sa depuna toate eforturile in sensul de a negocia colectiv la nivelul unitatii respective, si nu de a incheia contractul colectiv de munca in cauza. Dar, obligatia negocierii colective la nivel de unitate nu presupune si obligatia de a incheia contractul colectiv de munca. Astfel, daca partile nu se inteleg sau se inteleg in sensul neincheierii contractului colectiv de munca, aceasta situatie este absolut legala.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.