Contractul civil

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Art. 942 din Codul Civil defineste contractul ca fiind acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau stinge intre dansii un raport juridic. O definitie completa ar fi trebuit sa contina si modificarea raportului juridic, nu doar constituirea si stingerea acestuia, insa sursa de inspiratie fiind art. 1098 din C.civ. italian, legiuitorul a ales sa nu modifice articolul.

O definitie mai cuprinzatoare, data de unii autori, ar putea fi aceasta: "prin contract se intelege acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane, prin care se nasc, se modifica sau se sting drepturi si obligatii, adica un raport juridic de obligatii."
Contractul civil este folosit in cele mai variate raporturi dintre persoanele fizice si juridice: vanzarea-cumpararea de bunuri, asigurarile, imprumutul, donatia, depozitul, locatiunea, etc.

Formarea si executarea contractelor civile sunt guvernate de principiul libertatii contractuale, conform caruia subiectii de drept civil pot incheia, modifica sau decide incetarea oricaror contracte civile, conferindu-le continutul pe care acestia il doresc.
Legiuitorul a stabilit si niste limite ale libertatii contractuale, acestea fiind: orice contract trebuie sa tina cont de normele imperative ale dreptului in vigoare si sa nu atenteze la bunele moravuri, a caror respectare se impune cu necesitate.

Se poate constata din definitia data de legiuitor ca elementul specific al contractului civil este acordul de vointa al partilor, de altfel art.5 C.civ. dispune ca persoanele sunt libere, prin simpla lor vointa, sa incheie orice fel de contracte si sa creeze orice fel de obligatii, cu conditia de a nu aduce atingere ordinii publice si bunelor moravuri.

Potrivit art. 977 C.civ. acordul de vointa intervenit intre doua sau mai multe persoane este considerat ca avand putere de lege intre aceste persoane, iar in caz de litigiu, interpretarea contractului trebuie sa se faca tinandu-se cont de intentia comuna a partilor.

Clasificarea contractelor civile
Categoria juridica cuprinsa sub denumirea de contract are o sfera foarte bogata, ea continand o varietate foarte mare de specii de contracte. Din acest motiv clasificarea contractelor civile ofera posibilitatea intelegerii ca diferitele contracte existente se incadreaza in diferite tipuri ale caror caracteristici pot fi exprimate prin chiar denumirile date acestor tipuri. Fiecare dintre clasificarile urmatoare prezinta o deosebita insemnatate pentru stabilirea regimului juridic aplicabil fiecarui tip de contract.

Trebuie facute doua precizari inaintea inceperii clasificarii contractelor, si anume ca aceasta clasificare poate sa difere de la un autor la altul, si nu in ultimul rand aceasta se poate dovedi lacunara, poate prin omiterea unor detalii considerate importante, precum interesul clasificarii pentru anumite criterii.

Dupa criteriul modului de formare, contractele pot fi clasificate in contracte consensuale, solemne si reale.Contractele consensuale sunt acele contracte care se incheie prin simplul acord de vointa al partilor, fara nici o formalitate. Aceste contracte reprezinta regula in materia incheierii contractelor, simpla manifestare de vointa a partilor, neinsotita de nici un fel de forma, fiind suficienta pentru incheierea valabila a contractului. De exemplu, vanzarea-cumpararea, insa mai trebuie precizat ca el ramane consensual chiar daca partile indeplinesc anumite formalitati, precum forma autentica.

Contractele solemne sunt acele contracte pentru a caror incheiere si valabilitate se cere nu numai acordul de vointa ci si respectarea unei anumite forme cerute de lege, care, de regula, este forma autentica, nerespectarea acestei forme fiind sanctionata cu nulitatea absoluta. Exemple de contracte solemne sunt: donatia, vanzarea-cumpararea de terenuri, subrogatia in drepturile creditorului consimtita de debitor, ipoteca conventionala, contractul de arendare, etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.