Contractul colectiv de munca

Trimis la data: 2010-07-13 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 99 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Lavinia Dimensiune: 111kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Contractul colectiv de munca
Actualitatea temei investigate
Instituţiile dreptului muncii, mai mult, poate, decât oricare dintre instituţiile juridice, au cunoscut şi cunosc o profundă transformare în contextul noilor modificări legislative din domeniul dreptului muncii, impuse, pe de o parte, de transformările structurale intervenite în economia românească, iar, pe de altă parte, de necesitatea armonizării legislaţiei de acquis-ul comunitar. Firesc că instituţia încetării contractului individual de muncă, în general, iar în cadrul
acesteia, cea a încetării contractului de muncă din iniţiativa angajatorului, este supusă aceluiaşi proces de transformare. Datorită acestui fapt, preocupările noastre s-au îndreptat spre abordarea comprehensivă a acestei instituţii, încercând să învederăm fundamentele socio-juridice ale reglementărilor în domeniu.

Referat despre Contractul colectiv de munca
În acest context, relevăm faptul că modificările de ordin legislativ au urmat cursul firesc al transformărilor din baza materială şi din concepţia filozofico-juridică privind instituţia dreptului muncii.

Actualitatea temei investigate rezidă şi în consecinţele ce le antrenează în plan socio-juridic prin litigiile ce le generează. Necesitatea diminuării consecinţelor negative, în acest domeniu, a determinat legiuitorul să reglementeze limitativ situaţiile în care angajatorul poate să dispună încetarea contractului individual de muncă. În acest sens a creat şi instituţia concedierilor individuale şi colective, instituţie necunoscută în legislaţia muncii anterioară.
Obiectivele investigaţiei noastre privesc cazurile în care poate avea loc încetarea contractului de muncă din iniţiativa angajatorului, din motive care ţin de persoana salariatului sau care nu ţin de persoana salariatului.

Procedura concedierii salariaţilor din iniţiativa angajatorului a fost abordată în lumina noilor reglementări ale legislaţiei muncii, fiind investigate, cu caracter de noutate, toate dispoziţiile legale care reglementează condiţiile procedurale şi de formă ale încetării contractului de muncă.

Gradul de cercetare a temei
În doctrina din Republica Moldova şi Federaţia Rusă m-am oprit asupra lucrărilor specialiştilor T.Negru, N.Romandaş, E.Donos, N.Sadovei, Smirnov O.V., Zoichin A.V. şi alţii, care, în opererele lor, au pus un mare accent pe desfacerea contractului de muncă din iniţiativa unităţii.
O asemenea perspectivă ne-a permis să relevăm idei cu caracter de constantă în ceea ce priveşte concedierea pentru motive care ţin sau nu ţin de persoana salariatului la mai mulţi autori din România şi Republica Moldova cum ar fi: Al. Ţiclea, P. Manta, N.Voiculescu, T.Negru, E.Donos, B. Sosna şi alţii.

În concluzie, toate aceste perspective de cercetare, ne-au permis să cuprindem în conţinutul lucrării atât elementele cele mai importante ale regimului legal al instituţiei abordate, cât şi ideile cele mai reprezentative care au fost exprimate de doctrinarii din
România, Republica Moldova, Federaţia Rusă etc.. şi confirmate de practica instanţelor judecătoreşti. Totodată, acest mod de cercetare a temei, ne-a îngăduit să exprimăm păreri proprii care conferă originalitatea şi caracterul creator prezentei teze de investigare, cu atât mai mult cu cât în doctrina de specialitate din cele două ţări, nu a mai fost elaborată teză de doctorat cu un asemenea conţinut, pe această temă, de unde ineditul şi speră autorul, valoarea temei.

Scopul şi obiectivul lucrării
Scopul lucrării constă în analiza instituţiei încetării contractului individual de muncă, în general şi în cadrul acesteia, a încetării contractului de muncă din iniţiativa angajatorului, din perspectiva actualelor reglementări prevăzute de legislaţia muncii a României şi a Republicii Moldova. Obiectivele principale ale tezei sunt văzute în faptul că, pe baza studiilor în literatura de specialitate autohtonă din cele două ţări şi europeană, să se efectueze un studiu complex asupra multiplelor probleme teoretice şi practice privind problematica
încetării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.

Suportul metodologic şi teoretico-ştiinţific al studiului
Baza metodologică a cercetărilor este constituită dintr-un sistem de norme, procedee şi mijloace de cunoaştere ştiinţifică. Tema a fost investigată prin utilizarea unor metode ştiinţifice speciale şi particulare ale activităţii de cunoaştere. O semnificaţie deosebită au avut metodele logico-juridice, istorice, comparative de interpretare a normelor de drept etc.. Utilizând metodele evidenţiate, au fost posibile studierea şi analiza aspectelor teoretice şi practice, stabilirea criteriilor de delimitare, comparare, evaluare a diferitelor doctrine şi teorii, precum şi analiza acestora şi elaborarea unor viziuni proprii privind dezvoltarea acestei problematici.

În procesul cercetărilor au fost utilizate teze ştiinţifice şi concluzii conţinute în diverse lucrări de specialitate şi din alte ramuri ale dreptului comun şi comercial. În procesul investigaţiilor au fost utilizate lucrările mai multor doctrinari din România,
Republica Moldova şi din străinătate. Un interes deosebit în realizarea temei au prezentat lucrările specialiştilor: Sanda Ghimpu, Alexandru Ţiclea, Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Raluca Dimitriu, Marioara Ţichendelean, Teodor Negru, Nicolae Romandaş, Nicolae Sadovei, Boris Sansa, Elena Belei, Ilinskii P., Smirnov O., Livişit R.Z., J.M.Foster, Bernard Teyssie etc..

Investigând dezvoltarea reglementărilor juridice privind încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, s-au studiat şi unele acte normative abrogate, care reflectă atitudinea legiuitorului în diferite etape de legiferare a instituţiei încetării contractului de muncă cu referire directă la încetarea contractului de muncă din iniţiativa unităţii. În acest fel s-a utilizat şi metoda istorică de cercetare ştiinţifică.

CAPITOLUL I
NOŢIUNEA ŞI CAZURILE ÎNCETĂRII CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ
1. Noţiunea încetării contractului individual de muncă
Contractul individual de muncă este considerat, în general, atât în legislaţia muncii din România, cât şi în legislaţia muncii din Republica Moldova, ca fiind sursa unică a raportului juridic de muncă în baza căruia o persoană dobândeşte calitatea de angajat. Prin încheierea contractului individual de muncă, persoana fizică încadrată în muncă (angajatul) se obligă să pună forţa sa de muncă la dispoziţia celeilalte părţi contractante (angajatorul), pentru a desfăşura o activitate în cadrul unui anumit post (funcţie) şi a îndeplini celelalte obligaţii prevăzute de contractul de muncă încheiat (respectarea disciplinei muncii, îndeplinirea sarcinilor de serviciu etc.). La rândul său, angajatorul se obligă, prin contractul de muncă încheiat să, ia toate măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor corespunzătoare desfăşurării normale a procesului de producţie, îndeplinind toate condiţiile legale şi contractuale [56, p. 166].

Deci, prin încheierea contractului de muncă, se concretizează drepturile şiobligaţiile părţilor prevăzute în Constituţie (dreptul la muncă, dreptul la ocrotire socială, dreptul de asociere – art. 41).
Referitor la contractul de muncă, legislaţia muncii din România, reglementează două categorii importante de contracte: contractul colectiv de muncă şi contractul individual de muncă.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.