Contractul comercial din perspecticva Codului europen al contractelor

Trimis la data: 2011-02-28 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 318
Autor: Minodora nitis Dimensiune: 48kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
I. Aspecte generale privind dinamica ce influenteaza cadrul juridic al dreptului contractelor
Aspectul dinamicii social-economice a societatii si, implicit, a cadrului juridic al acestuia a evoluat si va continua sa evolueze odata cu societatea, aceasta dinamica antrenand si modificari fundamentale in dreptul contractelor.

1.1.Intrepatrunderea dreptului comun cu legile speciale
Procesul de integrare europeana a avut un impact profund asupra legislatiilor nationale. In ceea ce priveste acest aspect, in doctrina de specialitate s-a afirmat ca in dreptul european se intalnesc doua situatii distincte: prima situatie se refera la armonizarea prin directive a unor domenii contractuale; a doua situatie se refera la posibilitatea adoptarii unui cod european, un cod care ar realiza o unificare fara precedent in materia dreptului privat, al contractelor in special.

Masurile intreprinse in acest domeniu au avut ca punct de plecare Rezolutia Parlamentului european privind efortul de armonizare al dreptului privat al statelor membre din 1989 care a fost urmata de o Rezolutie referitoare la armonizarea anumitor sectoare de drept privat ale statelor membre din 1994. Raspunsul a fost Comunicarea Comisiei catre Consiliu si Parlamentul european privind dreptul european al contractelor (2001).

In anul 2002, Comitetul Economic si Social a adoptat un Aviz, iar in 2003, Consiliul a adoptat o rezolutie, prin care aviza favorabil proiectul Comisiei. Institutiile europene au subliniat ca proiectul unui cod european al obligatiilor se va constitui intr-o reglementare punctuala, care sa armonizeze unele institutii de drept, in special in materie contractuala, dar si a obligatiilor, in sensul larg al termenului.

Desi proiectul se refera la o reglementare civila, totusi, acesta presupune, in primul rand, raporturile dintre comercianti si, respectiv, comercianti si consumatori. In aplicarea directivelor au aparut unele probleme solutionate de Curtea de la Luxemburg in ceea ce priveste interpretarea anumitor notiuni, cum ar fi cele de "daune", publicitate comparativa sau "buna credinta" .

Alte dezvoltari ale dreptului comunitar au influentat, in mod neasteptat, dreptul civil national din statele membre. Desi, initial, Comunitatea Europeana a construit Piata Interna printr-o serie de strategii ale "integrarii negative" (abrogarea prevederilor legale ce constituie bariere in calea comertului liber), institutiile comunitare, si in special Comisia Europeana, au reusit sa alcatuiasca un acquis consistent, in special in domeniul protectiei consumatorilor, ajungandu-se in acest moment la peste 200 de instrumente juridice specifice legislatiei comunitare secundare in aceasta materie.

De asemenea, in ultima vreme, Comisia s-a dovedit a fi mai atenta in fata problemelor armonizarii intr-o uniune largita si divergenta si a cautat sa obtina acordul statelor membre in domenii limitate, cum ar actiunile si caile de atac din directivele privind achizitiile publice, comertul la distanta, comertul electronic etc.

Cooperarea in domeniul dreptului civil a fost facuta posibila de catre Tratatul de la Maastricht, prin art. K3. Pana la acel moment, cooperarea era limitata de art. 220 din Tratatul instituind Comunitatea Economica Europeana. Conform acestui articol, statele membre vor negocia unul cu altul pentru a asigura in beneficiul cetatenilor lor simplificarea formalitatilor ce guverneaza recunoasterea reciproca si executarea hotararilor instantelor nationale .

Dificultatea instituirii unui Cod european al obligatiilor a fost recunoscuta si prin dispozitiile Tratatului instituind o Constitutie pentru Europa, in care se arata ca "Uniunea si statele membre actioneaza tinand cont de diversitatea practicilor nationale, in special in domeniile relatiilor contractuale, precum si de necesitatea de a mentine competitivitatea economiei Uniunii (articolul III-209)."

Domeniul contractelor comerciale este deosebit de important in materia schimburilor comerciale deoarece reprezinta instrumentul direct care face posibila activitatea comerciala .Contractele sunt cunoscute in toate tarile europene ca avand, in general, aceleasi trasaturi. Totusi, de la o legislatie nationala la alta exista diferente in anumite privinte (clauze obligatorii, sanctiuni, conditii de validitate etc.), care tin de traditia culturala, economica sau juridica .

Europenizarea dreptului privat este o problema, care, ca efect al integrarii trebuie analizata distinct de textele tratatelor, dar in spiritul acestora si in contextul deciziilor Curtii Europene de Justitie. In ceea ce priveste contractele, eforturile nu au fost simple si nici nu este garantat un succes pentru cei care lucreaza la noile modificari. Europenizarea trebuie sa isi derive legitimitatea din calitatea normativa a procesului de integrare .

1.2. Norme noi si reguli spontane si deliberate
In prezent este clar ca se opereaza o redistribuire a izvoarelor asa cum sunt ele percepute in mod traditional in actiunea de ordonare juridica: nimeni nu mai ignora faptul ca o atare bulversare se realizeaza preferential sub egida Europei.

Se afirma chiar ca atunci cand incep modificarile de la Bruxelles, fortele dreptul comunitar se dezlantuie: dar acestea nu sunt intotdeauna un fel de norme pregatitoaare, ci unele consensuale asa cum rezulta si din jurisprudenta Curtii de Justitie de la Luxemburg.

Autoritatile de la Bruxelles au vointa de a pune in practica "un cadru comunitar de referinta " in domeniul dreptului contarctelor, in care vor fi incluse si cvasicontractele si responsabilitatea, ceea ce va insemna ca acest cadru nu va fi un instrument constrangator.
Aceasta reprezinta unul din cele mai bogate obiective care se profileaza la orizontul secolului XXI..

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.