Contractul de arendare

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin arendare se intelege contractul incheiat intre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal de bunuri agricole, denumit arendator, si arendas, cu privire la exploatarea bunurilor agricole pe o durata determinata si la un pret stabilite de parti. Contractul de arendare este o varietate a contractului de locatiune, fiind un act de natura civila, legile comerciale neavand incidenta.Arendarea este un contract sinalagmatic, cu executare succesiva si netranslativ de proprietate, ca si locatiunea. Prin definitie este un contract cu titlu oneros. Daca ar fi cu titlu gratuit, contractul ar fi nul ca arendare, ci ar fi mai degraba un imprumut de folosinta.

Principala reglementare a acestei institutii se regaseste in Legea 16/1994, aceasta lege fiind modificata de mai multe ori, prin Legea nr. 58/1995, Legea nr. 65/1998 si Legea 350/2003 privind aprobarea O.U.G. nr. 157/2002 pentru completarea Legii arendarii nr. 16/1994.

Sunt valabile si opozabile numai contractele de arendare incheiate in scris
si inregistrate la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile arendate, in termen de 15 zile de la data incheierii, acestea fiind inregistrate intr-un registru special, tinut de secretarul consiliului local. Contractul de arendare se intocmeste in scris, cate un exemplar pentru fiecare parte si un exemplar care se depune la consiliul local. Daca bunurile arendate sunt situate in raza teritoriala a mai multor consilii locale, inregistrarea si depunerea contractului se fac la fiecare consiliu local in a carui raza teritoriala este situat bunul arendat.

Daca contractul nu a fost incheiat in scris sau inregistrat, si a fost pus in executare, deoarece contractul este nul si nulitatea este imputabila ambelor parti, raporturile dintre ele nu pot fi solutionate decat prin intermediul regulilor si principiilor aplicabile raporturilor extracontractuale, de exemplu revendicare sau imbogatire fara justa cauza.

Potrivit art. 5, contractul de arendare va cuprinde:
a) partile contractante si domiciliul sau sediul acestora;
b) obiectul contractului, complet si precis determinat;
c) obligatiile fiecareia dintre parti, expres si complet mentionate;
d) durata arendarii;
e) arenda, modalitatile si termenele de plata a acesteia;
f) raspunderile fiecarei parti;
g) alte clauze convenite de parti si permise de lege.

Partile contractante pot fi persoane fizice sau juridice. Arendasul, persoana fizica, trebuie sa fie cetatean roman, indiferent daca are domiciliul in tara sau in strainatate, sa aiba pregatire de specialitate agricola, practica agricola sau un atestat de cunostinte agricole si sa prezinte garantiile solicitate de arendator.

In privinta validitatii contractului de arendare trebuie precizat ca arendatorul trebuie sa posede aceasta capacitate. Potrivit legii, sub sanctiunea nulitatii absolute, subarendarea, totala sau partiala, a bunurile agricole arendate, este interzisa. Cu toate ca legea nu prevede expres, interdictia de a subarenda atrage si interdictia de a cesiona contractul de arendare. Exista o exceptie, daca exista acordul scris al arendatorului, cesiunea se va putea face sotului arendasului, coparticipant la exploatarea bunurilor agricole sau descendentilor sai care au implinit varsta majoratului.

Legea nu-l obliga pe arendas sa execute personal toate lucrarile agricole, astfel ca acesta poate contracta executarea unor lucrari cu persoane fizice sau juridice prestatoare de servicii in agricultura.In privinta regiilor autonome, institutelor si statiunilor de cercetare si productie agricola, societatilor comerciale si a altor unitati care au in patrimoniu sau in administrare terenuri proprietate de stat, legea stabileste ca nu pot da in arenda bunurile destinate exploatarii agricole.

Potrivit art.1 din lege, prin bunuri agricole care pot fi arendate se inteleg terenurile cu destinatie agricola, pasunile impadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajari piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole si terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola, precum si animalele, constructiile de orice fel, masinile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate exploatarii agricole.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.