Contractul de arendare

Trimis la data: 2012-12-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: ellenaelli2009 Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Notiune:Legea defineste contractul de arendare ca fiind contractul incheat intre proprietar si uzufructar sau alt detinator legal de bunuri agricole, denumit si arendas cu privire la exploatarea bunurilor agricole pe o perioada determinata la un pret stabilit de parti;insa aceasta definitie este incompleta si criticabila sub urmatoarele aspecte:

a)Definitia nu cuprinde unele elemente ce tin de esenta contractului de arendare, si anume forma scrisa si sensul notiunii de exploatare, legiuitorul referindu-se, de fapt numai la transmiterea poseiei si folosintei unor bunuri agricole , apartinand sub unuia din cele trei forme aratate:proprietar, uzuctfuctar sau alt detinator legal;

b)Termenul de pret folosit pt notiunea de arenda este inpropriu, aceasta din urma putand fi fixata si sub forma unei alte contraprestatii din partea arendasului, legea permitand ca la schimbul transmiterii folosintei bunurilor agricole, arendasul sa primeasca si produse agricole sau partile putand adopta un sistem mixt, atat in natura cat si in bani.
c)Constructia gramaticala a frazei este putin ambigua, cadrul normativ al contractului de arendare, il constituie dispozitiile art.1836-1850. Contractul de arendare este o specie a contractului de locatiune, caracterizat prin obiectul sau, bunurile agricole.

Scurt istoric
Arendarea s-a practicat in Romania inca din secolul al XIX-lea. Codul civil roman adoptat in anul 1865 in art. 1415-1445 si 1454 si 1469.
Legea pt intocmeli agricole si pt exploatarea lor aparuta in 1866, in urma reformei agrare, modificata si completata succesiv in 1872, 1882 si 1893. La inceputul secolului XX s-a practicat sistemul speculativ al marii arendari(arendarea mosiilor de catre trusturile domnesti). Legea pt invoielile agricole (adoptata la 23 dec 1907.

In Romania, arendarea terenurilor si bunurilor agricole nu s-a aplicat o lunga perioada de timp, practic din 1953, dar oficial a fost interzisa prin decretul nr. 115 din 28 martie 1959. In art 1 din acest text se prevedea: "se interzicea darea in parte sau in arenda a terenurilor agricole, precum si orice astfel de exploatare a muncii straine de catre producatorii agricoli".

Arendarea se face prin contract scris, incheat intre arendator pe de o parte si arendas pe de alta parte. Partile contractante pot fi pers fizice sau juridice. Arendasii pers fizice pot fi cetateni romani sau cetateni strainii si trebuie sa aiba ca obiect de activitate exploatarea bunurilor agricole si sa prezinte garantiile solicitate de arendator.

Contractul de arendare este:
-sinalacmatic-intrucat schimbul transmiterii folosintei bunurilor agricole, arendasul va plati aredatorului un pret.
-comutativ-in contract se va aprecia, obiectul contractului complex si precis determinat. Obiectul contractului trebuie sa cuprinda descrierea amanuntita a bunurilor agricole arendate, detinatorul acestora; partile vor include obligatoriu in acest contract clauza de asigurare a bunurilor agricole care sunt in sarcina arendasului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.