Contractul de donatie

Trimis la data: 2013-01-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Lexus gigi
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Notiune. Contractul de donatie este o conventie unilaterala
(din care izvorasc obligatii doar in sarcina uneia din parti, desi este un acord de vointa, deci un act de formatie bilaterala), esentialmente gratuita si solemna, prin care o persoana (numita donator) transfera irevocabil dreptul sau de proprietate (sau alt drept real sau de creanta) asupra unuia sau mai multor bunuri determinate, unei alte persoane (numita donatar), care le accepta. Contractul de donatie este reglementat nu intre celelalte contracte speciale, ci in capitolul II, din Titlul III "Liberalitatile" al Cartii a IV-a "Despre mosteniri si liberalitati"din NCC,la un loc cu testamentele.
Spre deosebirede contractul de vanzare-cumparare, care este, in principiu, un contract consensual, contractul de donatie este un act solemn,valabilitatea incheierii lui fiind subordonata respectarii stricte aformei solemne prevazute de lege (conditie ad validitatem).
Potrivit art. 1011al.1 NCC, " Donatia incheie prin inscris autentic sub sanctiunea nulitatii absolute".Prin exceptie de la dispozitiile art. 1011al.1 NCC, sunt valabile si fara indeplinirea formei autentice unele donatii precum: darurile manuale, donatiile indirecte si unele donatii deghizate.

Pe langa forma autentica, legiuitorul a prevazut inca o formalitate ce trebuie respectata in cazul donarii unor bunuri mobile. Intr-adevar, potrivit art. 1011al.3 NCC, "Bunurile mobile care constituie obiectul donatiei trebuie enumerate si evaluate intr-un inscris, chiar sub semnatura privata,sub sanctiunea nulitatii absolute a donatiei". Sanctiunea nerespectarii formei solemne (autentice) a contractului de donatie este aceea a nulitatii absolute,care poate fi invocata de oricare dintre parti, de procurer, de instanta din oficiu, precum si de orice persoana interesata.

Persoanele juridice in curs de formare (de la data actului de infiintare si pana in momentul dobandirii personalitatii juridice) nu pot primi decat drepturile sau bunurile necesare pentru ca persoana juridica sa ia nastere in mod valabil, ca o consecinta directa a principiului specialitatii capacitatii de folosinta a persoanelor juridice.c)Potrivit art. 990 al. 1 NCC., "Sunt anulabile liberalitatile facute medicilor, farmacistilor sau altor personae in perioada in care, in mod direct sau indirect, ii acordau ingrijiri de specialitate dispunatorului pentru boala care este cauza a decesului".Sunt totusI exceptate de la aceasta interdictie, potrivit art. 990alin 2lit. a si b NCC,

"a)liberalitatile facute sotului, rudelor iin linie dreapta sau colateralilor privilegiati;b)liberalitatile facute altor rude pana la gradulal patrulea inclusiv, daca, la data liberalitatii, dispunatorul nu are sot si nici rude in linie dreapta sau colaterali privilegiati".
d)Potrivit art. 990al. 3 NCC, aceeasi incapacitate speciala de a primii donatii(sau legate) loveste si preotii sau alte persoane "(...)care acordau asistenta religioasa in timpul bolii care este cauza a decesului".Sanctiunea contractelor de donatie facute cu incalcarea
incapacitatilor speciale de a dona sau de a primi cu titlu gratuit este
nulitatea relativa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.