Contractul de factoring

Trimis la data: 2014-03-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andrei Smintaniuc Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Contractul de factoring sau facturaj este un contract comercial de creditare la care participa o societate specializata (societate bancara sau o institutie financiara specializata) in incasarea de facturi, denumita factor, si o societate comerciala furnizoare de produse sau servicii, denumita aderent.
Aderentul urmareste sa-si incaseze pretul facturilor inainte de termenul de scandenta, iar factorul urmareste sa obtina un beneficiu, de regula un anumit procent din facturile pe care le deconteaza in avans.

In activitatea de factoring ia parte si beneficiarul (clientul) care va fi notificat ca trebuie sa plateasca factura la scadenta factorului.
Companiile de factoring se mai ocupa si de administrarea si managementul facturilor clientilor, precum si de asigurari impotriva riscurilor de neplata a debitorilor.Acest act e o categorie noua de contract care pentru prima oara a fost reglementat in Codul Civil al RM din 2002.

In conformitate cu articolul 1290 CCRM, prin contract de factoring, o parte, care este numita furnizorul de bunuri si servicii (aderent), se obliga sa cedeze celeilalte parti, care este o intreprindere de factoring (factor), creantele aparute sau care vor aparea in viitor din contracte de vanzari de bunuri, prestari de servicii si efectuare de lucrari catre terti, iar factorul isi asuma cel putin 2 din urmatoarele obligatii:Avantajul aderentului este unul major pentru ca acesta nu trebuie sa incaseze facturile de la o multitudine de clienti, ci le incaseaza direct de la societatea de factoring.

Factorul accepta facturile pe riscul sau, iar in cazul in care debitorul nu plateste acesta nu poate cere plata de la aderent (cu exceptia cazului in care aderentul nu furnizeaza catre beneficar serviicile sau marfurile care fac obiectul facturii). Pentru a-si asuma riscul neplatii unei facturi, factorul trebuie sa o accepte mai intai, altfel spus acesta va lucra doar cu clientii care-i agreeaza si care prezinta garantii. Daca nu accepta factura, factorul o poate incasa in virtutea unui contract de mandat, fara sa-si asume riscul neplatii.

Aderentul are obligatia de a-i notifica pe clienti ca a cedat creanta sa factorului, si acestuia din urma trebuie sa-i plateasca.
In dreptul intern nu avem o reglementare explicita a contractului de factoring . Totusi, legiuitorul aminteste de existenta acestei operatiuni juridice in cuprinsul Legii privind reglementarea valutara nr. 62-XVI din 21.03.2008 care prevede:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.