Contractul de societate civila

Trimis la data: 2015-06-08
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin_R
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Notiune Societatea civila este un contract prin care doua sau mai multe persoane (fizice sau juridice) se oblige,fiecare fata de celelalte,sa puna in comun aportul lor material si/sau de munca spre a constitui un fond sis a desfasoare impreuna o activitate in vederea atingerii unui scop patrimonial comun(beneficii sau alte foloase),foloasele sau pierderile fiind impartite intre ele(art.1491 comb.cu art.1942 alin 2 C civ si art 1513 C civ).
2.Elemente de validitate
Prin aceasta se deosebeste societatea civila de o simpla asociere in vederea realizarii unor interese in comun,care,in lipsa intentiei de a crea o societate-nu reprezinta un contract de societate civila.
Potrivit regulior generale,consimtamantul partlor trebuie sa fie neviciat.Desi contractul este cu titlu oneros-poate fi anulat pentru viciul erorii asupra persoanei,intrucat se incheie intuitu personae.(art.954 C civ.)

In vederea incheierii contractului partilor trebuie sa aiba capacitatea de a face acte de dispozitie.
Minorul sa interzisul nu ar putea incheia contractul aici prin ocrotitorul legal sau cu incuviintarea lui si cu autorizatia autoritatii tutelare,solutie ce rezulta si din dispozitia referitoare la incetarea societatii prin punerea sub interdictie a unui asociat. Nulitatea in caz de incapacitate(de exercitiu) fiind relative nu poate fi invocate de asociatii capabili.

Contractul de societate nu poate fi incheiat intre soti datorita regimului comunitatii de bunuri→Instanta Suprema si majoritatea autorilor admit insa si aceasta posibilitate (cu referire speciala la contractul de societate comerciala). In orice caz sotii sau unul dintre ei poate incheia contract de societate cu alte persoane.
Daca contractul se incheie de catre unul dintre soti,el poate adduce ca aport social bunuri proprii,dar in baza mandatului tacit reciproc si bunuri aflate in devalmasie.

Numai in cazul imobilelor va fi nevoie de consimtamantul expus al celuilalt sot(art.35 C.fam).Pentru aducerea ca aport de bunuri comune nu este insa necesara partajarea(prealabila),in tot sau in parte, a comunitatii(in conditiile art.36 alin 2 C fam). b) Participarea tuturor partilor la constituirea fondului comun prin aducerea unui aport social
Participarea, fie si inegala, a tuturor partilor la constituirea fondului comun prin aducerea unui aport social. In lipsa aportului social al tuturor partilor nu poate exista societate civila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.