Contractul de transport rutier international de marfuri prin prisma conventiei de la Geneva din 19 mai 1956

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Introducere
I. Cadrul juridic al contractului de transport rutier international de marfuri
II. Obligatiile expeditorului
III. Obligatiile transportatorului
IV. Raspunderea transportatorului
Concluzii
Bibliografie:

Introducere

Transportul international de marfuri are un rol deosebit in cadrul dezvoltarii relatiilor comercialeinternationale, precum si in extinderea si diversificarea schimburilor comerciale internationale.

Transporturile reprezinta o latura importanta a productiei materiale, care, prin rolul lor de deplasare a marfurilor, influenteaza hotarator si celelalte ramuri ale economiei mondiale, inclusiv si comertul international.
Constituind mijlocul material efectiv pentru concretizarea relatiilor economice interstatale, transporturile economice internationale pot fi considerate aparatul circulator al intregii economii mondiale.

Transportul multimodal international presupune deplasarea marfii prin cel putin doua modalitati de transport, dar in baza unui contract unic, in caz contrar, aflandu-ne in prezenta a doua sau mai multe contracte de transport diferite. Deplasarea se efectueaza de la locul preluarii marfii pana la locul predarii, cu transbordarea marfii.

Reglementarea in materie o constituie Conventia ONU cu privire la transportul multimodal international de marfuri, adoptata la Geneva la 24 mai 1980 (in continuare - Conventia de la Geneva) . Conventia nu a intrat in vigoare, deoarece nu intruneste numarul de 30 de ratificari, acceptari, aprobari sau aderari prevazut de art.36. La data de 26 iulie 2012, 11 state erau parti la conventie.

In ceea ce priveste domeniul de aplicare a Conventiei de la Geneva, conform art.2, aceasta se aplica tuturor contractelor de transport multimodal, daca locul de preluare sau locul de predare a marfii de catre antreprenorul de transport multimodal este situat pe teritoriul unui stat contractant.

Contractul de transport multimodal international de marfuri este un contract comercial, international, sinalagmatic, cumutativ si cu titlu oneros.

Contractul are un caracter real, deoarece conform Conventiei, contractul ia nastere in momentul preluarii marfii de catre antreprenorul multimodal. Conform art.5 pct.1), cand antreprenorul de transport preia marfurile, el emite un document de transport multimodal. Potrivit art.1 pct.4), documentul de transport multimodal este un document cu valoarea unui contract de transport multimodal.

In privinta incheierii contractului de transport multimodal international de marfuri, tinem sa precizam ca, desi contractul de transport multimodal international de marfuri are caracter real, Conventia impune intocmirea ad probationem a unui inscris constatator, numit "document de transport multimodal".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.